Бившият енергиен министър коментира обвиненията на служебната власт
Бившият енергиен министър в кабинета „Петков” Александър Николов отговори на обвинения на служебната власт за хаос в енергетиката и недостиг на газ по NOVA.

„Относно хаоса - представянето на офертата я има стенографирано в Министерския съвет. Второ - има рамков договор, сключен с конкретна компания. Трето - офертата не е оферта просто, тя е ангажираща. За седем карга”, обясни той.

Договорът е за седем карга.

Офертата е ангажираща - право е на платеца и получателя да реши да я приеме или не. За трите карга има ангажимент, за четирите - описан механизъм”, разясни Николов.

Енергийният министър: „Булгаргаз“ няма пари за азерския газ, няма и договорени танкери

Бившият енергиен министър уточни, че има слот за първото карго.

„За него е взето решение, защото е скоро във времето. То е през месец октомври. Този слот е осигурен, но съвсем случайно - след като е обяснено как той да се плати, дали да се вземе и т.н. и след като има цялата комуникация в „Булгаргаз” и БЕХ - решението още не е прието”, посочи той.

За второто и третото карго подчерта, че при разговор със служебния министър, му е казал кои са неговите „критични” колеги от държавите.

„Това са Гърция, Азербайджан и Турция. За мое съжаление - „мижав интерес” към момента за това нещо”, допълни бившият министър.

Целият разговор можете да видите във видеото
NOVA