Той коментира още, че поетапно предстои завръщане в класните стаи и на учениците от по-горните класове

Министър Николай Денков е категоричен, че докато той е начело на просветното министерство няма да има задължително тестване на ученици или учители

Това заяви той в ефира на "Денят на живо" по NOVA NEWS. "Моята основна цел е да създадем безопасна среда за присъствено обучение, към момента това единствено е възможно чрез тестването. Не става въпрос само кого заразяват децата, трябва да пазим и тяхното здраве. Официалната статистика сочи, че до момента 17 деца са загубили живота си заради вируса. За миналата година починалите учители с COVID-19 са над 110", посочи министърът.

Все още не са налични щадящите COVID тестове за учениците в Бургаско

Той съобщи, че до момента тестовете за учениците са разпределени в няколко области, като приоритет са били по-отдалечените места. "За съжаление обаче до сряда не всички области ще получат тестове", съобщи още Николай Денков. По думите му следващата партида от 200 хиляди теста се намира на границата, но не е ясно кога тя ще бъде разпределена към нуждаещите се области. Всичко зависи и от доставчиците, каза още той. 

"Няма нищо фатално в това, че тестовете няма да пристигнат навреме. Не е казано, че задължително всички ученици трябва да се завърнат в клас още от сряда", обясни министърът.

Във връзка с начина на провеждане на тестовете за най-малките Денков заяви, че е необходимо децата да не консумират храни и напитки 30 минути преди вземането на пробата

"Пробите ще се взимат в класната стая, двама души могат да направят тестовете и в рамките на 15-20 минути всички проби ще са заредени, а резултатите видими. При положителен тест на някое дете, то ще бъде изпратено вкъщи и е необходимо да бъде уведомен личният лекар. До 24 часа трябва да бъде направен и втори тест в лаборатория, чиито данни се регистрират в съответните здравни власти", обясни той.

Доставиха щадящите COVID тестове за шуменските ученици

Министър Денков коментира още, че поетапно предстои завръщане в класните стаи и на учениците от по-горните класове

"След като системата с тестовете за най-малките заработи, ще помислим за връщане на децата от 5-ти до 7-ми клас, заедно с тези от 12-ти клас, а по-късно и на учениците от 8-ми до 10-ти", обясни просветният министър.

NOVA NEWS