34-годишният юрист място сяда на председателското място
Никола Минчев от ПГ "Продължаваме промяната" е новият председател на Народното събрание Никола Минчев, след като беше одобрен със 158 гласа "за", 72 се въздържаха, а 1 бе против. Предложението беше направено от председателя на "Продължаваме промяната" Кирил Петков.

Хамид Хамид от ДПС поиска обаче 30-минутна почивка, за да може народните представители да обмислят номинацията, след което доайенът на НС д-р Силви Кирилов я даде.

„Възраждане“ направи и своя номинация – Цончо Ганев.

Новият парламент: Лидерски изказвания и политически заявки (ОБЗОР)


"В благоприятното положение сме на хора, които сме получили доверието на българските граждани. Предстои по-тежката задача - доверието да бъде оправдано. НС е върховната институция, която защитава всички сфери в обществения живот - от правата на хората до това да изведе българското общество до заслужено челно място в Европа. Парламентът отразява нагласите на обществото с избора на 7 формации, избирателят ни показа, че иска екипна работа, а не авторитарна работа. Длъжни сме да се съобразим с волята му. Ще има спорове, но в рамките на дискусия. Нека в пълен 4-годишен мандат да наложим нов модел на правене на политика", заяви Никола Минчев във встъпителното си слово като председател на парламента.

Кой е Никола Минчев - новият председател на парламента

След това депутатите преминаха към гласуването на заместник-председатели.

"Продължаваме промяната" номинира Мирослав Иванов. Роден в Ямбол. Завършил професионалната гимназия по „Икономика“, завършил „Право“ в Софийския университет.

ГЕРБ-СДС предложи Росица Кирова за заместник-председател.

ДПС номиранира за заместник-председател Муккадес Налбант.

БСП издигна за заместник-председател Кристиан Вигенин.

„Има такъв народ“ номинира Ива Митева за заместник-председател. Тя беше председател на НС на предните два парламента.

„Демократична България“ предложи за заместник-председател на НС ген. Атанас Атанасов.

„Възраждане“ предложи Цончо Ганев за позицията.

Всичките те бяха единодушно избрани с 239 гласа "за" от общо 239 гласували.