Мария Цекина
Мария Цекина / ВМА/Фейсбук
„За мен това е една сбъдната мечта. Аз станах военна медицинска сестра с голямо желание, положих много усилия. Мога да кажа, че избрах тази професия и заради военните мисии. Обичам предизвикателствата“, казва младши сержант Мария Цекина

Тя е част от военномедицинския екип, който след броени дни заминава на мисия в малийксата столица Бамако, съобщава ВМА. 

Започва да учи за медицинска сестра под пагон през 2017 г. по тристранния проект на ВМА, ВВМУ и МУ-Варна. 4 години по-късно се дипломира като отличничка на випуска и е разпределена във военно формирование.  След едва 4 месеца „служба” подава рапорт за участие в задграничната мисия в Мали. И е одобрена. 

Вярва, че ще се справи, въпреки че е „новобранец”. Разчита на школовката в клиниките на ВМА-София и Военноморска болница, където една година работи като доброволец в COVID зоната, както и на военното обучение, през което е преминала. Основната ѝ опора обаче е вярата – в Бог, в собствените сили и в силите на екипа, с който заминава. 

Притеснявам се, но ще се справя. Трябва да мина през това предизвикателство. Защото след това идват други“, казва с усмивка Мария и допълва, че дисциплината и самоконтролът са в основата на успеха пред всяко изпитание. 

Заминава за Мали с ясната идея да представи достойно ВМА и Българската армия и да се върне с нови знания и опит: „Именно наученото в подобна среда, извън лъскавите клиники, понякога с ограничени ресурси, в екстремални условия – всичко това ни калява още повече и ни отличава от цивилните медицински сестри. Затова и не се замислих да кандидатствам, въпреки че имаше известна съпротива от страна на близките ми. Но за мен това беше специалността, която чаках да бъде създадена“. 

Така Мария сбъдва първата си мечта, а сега поема и към втората. И не спира дотук. Мечтае да специализира „Анестезиология и реанимация”.  

"Стъпка по стъпка всичко ще се случи... когато човек намери своето призвание, когато е достатъчно упорит и има до себе си подкрепата на своите учители", казва още младши сержант Мария Цекина.

От ВМА пожелават успешна мисия на целия екип, воден от старши лейтенант д-р Петко Гинев