Отново недоволство на превозвачи. Представители на транспортния бранш от страната казват, че търпят загуби заради бавното преминаване през граничния пункт „Дунав мост” при Русе. Опашки от камиони по пътя около границата с Румъния няма, тъй като тировете изчакват на буферен паркинг. Но се е появил друг проблем - на едно място са събрани товарни автомобили, включително такива, превозващи опасни товари.

Зърнопроизводители с нови блокади в страната (СНИМКИ)

„При организацията на буферния паркинг не е взето под внимание вкарването на тирове с оранжеви табели, което е обозначението на превозните средства, превозващи така наречените опасни товари. Това са биологични отпадъци, химикали, взривни материали. При най-малката искра на паркинга може да последва възпламеняване и да се нанесат огромни щети”, заяви пред NOVA един от превозвачите.

Блокади на ключови пътища: Протестът на земеделците продължава (СНИМКИ/ВИДЕО)

Негов колега посочи, че именно за тези товари трябва да се направи специален коридор, който да ги пропуска с предимство. „Трябва да се увеличи персоналът на ГКПП-то. Трябва да има и специален евро коридор за шофьори от България и Румъния, както и за други водачи от ЕС. Трябва да функционират всички трасета на пункта, а не както е сега – само един кантар за камиони”. 

Те също така настояват на новоизградения и вече функциониращ тир-паркинг, където камионите изчакват реда си, за да преминат през Дунав мост, да се обособят отделни места за престой на тировете с опасни товари.

От Община Русе заявиха, че това, което са можели да го направят, са го направили с изграждането на паркинга, за да няма струпване на тирове по бул. „България“, които затрудняваха трафика и създаваха предпоставки за инциденти.

По думите на заместник-кмета Димитър Недев, не е в правомощията на общината да регулира преминаването на камионите през Дунав мост, което е ангажимент на държавата.

Доволни от изграждането на паркинга са и жителите на град Мартен, тъй като вече няма проблеми с трафика от и към Русе. 
БГНЕС