Не е ясно от къде е дошло взривното устройство в дома в Крумовград
Не е ясно от къде е дошло взривното устройство в дома в Крумовград / снимкa: БГНЕС
Не е ясно от къде е дошло взривното устройство в дома в Крумовград
24307
Не е ясно от къде е дошло взривното устройство в дома в Крумовград
  • Не е ясно от къде е дошло взривното устройство в дома в Крумовград

Няма категорични данни от къде е дошло взривно устройство, което избухна в дома за социални грижи в Крумовград и уби три деца. Това каза адвокатът Марин Марковски в предаването „Пропаганда" на Дарик. Юристът е поел защитата на парнаджията на социалното заведение Хамди Али, който бе задържан и обвинен, че е дал бомбата на децата. Ето версията на адвокат Марковски за фактите по делото.

„До 12.30 двете деца са помагали в двора на Хамди. Той им е казал, че ще им даде тонколонки, които са били на двора, оставени от сина му от един „Опел". Той е имал такъв „Опел", проверено е, че е имало такива тонколонки за кола. От 11.30 до към 12.30 часа децата са му помогнали в двора. В 12.30 двете деца, убитите са три, взимат тези тонколонки, но 15 минути преди да си тръгнат от двора на Хамди идва и третото дете. Третото дете, това е доказано по делото, е носело голям жълт плик. Когато Хамди и децата са го попитали какво има в този плик, детето е отговорило, че има части за колело. Явно са били железни предмети. Трите деца взимат тонколонките и отиват в общежитието. Някъде към 14.30 часа в стаята избухва взрив. Взривът е бил ужасен. Ужасен не само с трагедията, която се е случила, но ужасен в смисъл като пиротехнически резултат. Това са фактите по делото".

Значи той е дал тонколонките, а бомбата не знаем от къде е дошла, това ли ми казвате?

Никой не знае от къде е дошла бомбата.

Може би, според вашата версия, с този жълт плик е дошло третото момче, което няма нищо общо с двора на Хамди?

Ето това е възелът на проблема.

В двора на Хамди, бяха ли открити други такива взриватели, бомби, имаше снимани сандъци?

Да, сандъци имаше, иззети са, снимани са, но тези сандъци нямат нищо общо с бомби, взриватели, боеприпаси.

В двора на Хамди нямаше такива неща?

Категорично не. Всичките дворове в Крумовград са пълни с такива сандъци, всичките селяни си ги взимат, защото са от хубав материал, за да си правят кофраж или да се топлят. 

Тонколонките намерени ли са в стаята на децата?

Как ще бъдат намерени, то така е гръмнало. Ако има парчета от тези колонки, тогава много лесно може да се разбере дали е това, което е избухнало. Това, което се говори, че те са го включили в тока, е невъзможно.

Адвокат Марин Марковски прогнозира, че присъда по делото може да се очаква през май догодина. Домът в Крумовград не може да бъде подведен под общия знаменател на останалите социални домове в страната, каза още адвокат Марковски:

„Ако искам да бъда точен, той е малко под крилото на ДПС. Той не е тази морилня с мърсотии, с безобразия вътре, с каквито сте се сблъсквали и не можете да се примирите с това нещо. Този дом е малко по-различен - и храната е по-добра, и хигиената, и учителите. Децата не са без живи родители. Този социален дом не е мястото на изоставените деца. В името на истината, като че ли мюсюлманите се грижат повече за децата си, така че тези деца не са едни изоставени дечица, които всеки ги малтретира или ги изнасилва, или ги карат да му работят без пари".

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.