Не е оказван натиск на комисията, писала доклада за Кербала
Не е оказван натиск на комисията, писала доклада за Кербала / снимка: БГНЕС, архив
Не е оказван натиск на комисията, писала доклада за Кербала
69660
Не е оказван натиск на комисията, писала доклада за Кербала
  • Не е оказван натиск на комисията, писала доклада за Кербала

Не е имало натиск над комисията, писала доклада за изясняване на инцидента с българския батальон в Кербала през 2003 г. Пред Дарик Илко Димитров, който е бил председател на комисията, заяви, че никой не е притискал работната група, която е описала пропуски в подготовката на българските бойци, но не е намерила отговорни за това лица. По думи на Димитров, който тогава беше и зам.-министър на отбраната в кабинета „Сакскобурготски”, батальонът е бил достатъчно подготвен за мисията.

На 27 декември 2003 г. камион бомба уби петима български рейнджъри, изпълняващи охранителна мисия в база „Индия”.

Докладът, който беше разсекретен от военното министерство след 10 години от атентата над българските военни в Кербала, беше предоставен на Дарик и други медии по Закона за достъп до обществена информация. В документа пише, че българските военни не са били достатъчно добре подготвени за антитерористични действия, не са били включени занятия, съответстващи и подпомагащи изпълнението на задачите, свързани с правилата на поведение в арабския свят.

Не е имало курсове за минимални изисквания по арабски език. В изпратената бойна група е нямало нито един български военен, говорещ арабски. Освен това батальонът е бил общо 460 души, с десет по-малко, отколкото е било предвидено за военната обстановка.

Независимо, че това е записано в доклада за изясняване на инцидента в Кербала на 27 декември, авторите му не успяват да открият отговорни лица. Пред Дарик бившият заместник-военен министър Илко Димитров, ръководител на групата, писала документа, посочи, че не е имало натиск върху тях.

При подготовката българските рейнджъри не са били достатъчно добре и обучени за действия по посрещане на атаки на камикадзета и коли бомби. Установени са и редица пропуски в защитата на база Индия - в последствие коригирани, но едновременно с това не са били доставени нужните бетонни блокове за подсилване на фортификационните ограждения, пише още в доклада.