След избора на председател на Столичния общински съвет, назряха нови скандали в местната власт. На днешното заседание се очаква да бъде обсъдено повторно предложението за избор на заместник-председатели на СОС, върнато със заповед на областния управител на София Вяра Тодева.

Тодева заяви, че не е спазена процедурата по свикване на заседание за избор на заместник-председатели на СОС и за формиране на състав на постоянните комисии. Така бе върнат изборът на зам.-председатели на Столичния общински съвет. Според Тодева, са допуснати съществени процедурни нарушения и тези решения съответно ще трябва да бъдат прегласувани. Според областния управител, общинските съветници са имали време от три месеца да направят процедурата законосъобразна.

"Докато съм областен управител ще връщам всяко незаконосъобразно решение, независимо от мнозинството, което го е взело", убедена е Тодева. На това общинските съветници от ГЕРБ отговориха с искане на оставката на областния управител.

Ние днес ще гласуваме по абсолютно същия начин, тъй като нищо не се е променило, освен че загубихме две седмици. Това каза общинският съветник от групата на МК "БСП за България" Иван Таков преди началото на заседанието на Столичния общински съвет (СОС).

Таков обясни, че вчера в последния момент са били поканени на среща при кмета на София Васил Терзиев. На нея са присъствали и председателят на СОС, както и общинските съветници от "Продължаваме Промяната - Демократична България (Спаси София)" Борис Бонев и Бойко Димитров. По думите на Таков на срещата са били попитани как ще гласуват, а от групата на БСП са обяснили, че няма да има никаква промяна във вота им. Казахме им, че ние сме поели две от комисиите, след като те се отказаха от тях, а това, което чухме, е, че нямат претенции за тези комисии, каза Таков.

"Надявам се търговията с комисии да спре, да не спорим кои били хубави и кои лоши, за нас няма добри и лоши комисии, има хора, които искат да работят, и такива, които искат да продължават да се скатават",  каза общинският съветник от БСП. 

Таков обясни, че ще разгледат доклад за „Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на жилищния сграден фонд – етап II“, който е от януари месец и за който общинският съветник твърди, че е спасен по техни препоръки. "Надявам се, че времето за шикалкавене приключи и, че от днес ще имаме работещи комисии, и ще започнем работата за софиянци", каза още Таков.

"Виждате какво се случва в София, видяхте, че въпреки че беше забранено шествието за Луковмарш, то се проведе пред зоркия поглед на полицаите и въпреки забраната на кмета", посочи Таков и допълни, че без работещ СОС, нещата няма как да се получат, а това е видно след 100 дни работа на Терзиев и администрация. 

"Искаме да разберем какъв е планът на държавата по отношение на приемане на мигранти от Европа", заяви от своя страна на брифинг в Столичния общински съвет (СОС) общинският съветник от "Възраждане" Деян Николов.

Той заяви, че е притеснен заради потенциален мигрантски проблем. Николов припомни информацията от преди няколко дни, че със самолет от Австрия към България са върнати група мигранти. Общинският съветник от "Възраждане" добави, че има информация, че се очакват още самолети. 

Загрижени сме за сигурността в София, каза общинският съветник. Той добави, че мерките, които от "Възраждане" са предприели, са запитвания, както от страна на общинските съветници, така и от страна на народните представители от партията към министъра на вътрешните работи, "Гранична полиция" и Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР), от които очакват отговори на въпросите какви мигранти се приемат обратно в България, колко са, какво предстои оттук нататък, има ли план, договорки за връщане на още мигранти. Николов пита каква информация като цяло има нашата държава за чуждите граждани и дали смята, че тези хора са безопасни.

Николов съобщи за информация, че Австрия има над 6 хиляди заявени мигранти, които иска да върне към България. Ние се надяваме, че няма да ги приемем обратно, защото бройката не е малка, а това е само една държава в Европейския съюз, каза Николов. Според него има риск и други държави, особено ако видят, че ние приемаме мигранти обратно, да заявят желанието си да ги връщат към нас. Притеснението е какво може да се случи след половин, една или две години, коментира той и напомни, че в цяла Европа имат сериозен мигрантски проблем, сигурността е нарушена, не в една и две държави и не в една или две столици. Не искаме да стигаме до ситуация, в която ще ни бъде страх да се разхождаме по улиците на София свободно и спокойно, каза Деян Николов.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
БГНЕС