Настояват за отпадане на фиксираната дата за изписване на инсулин
Настояват за отпадане на фиксираната дата за изписване на инсулин / снимка: Impact Press Group, архив
Настояват за отпадане на фиксираната дата за изписване на инсулин
58694
Настояват за отпадане на фиксираната дата за изписване на инсулин
  • Настояват за отпадане на фиксираната дата за изписване на инсулин

Да отпадне фиксираната дата за изписване на инсулин, и той да може да бъде получаван само след изчерпване на количеството му. Това ще поискат от Националната асоциация на децата с диабет в декларация до Здравното министерство и НЗОК. Според председателя на асоциацията Елисавета Котова мярката се предлага, за да се избегне натрупването на инсулин. По този начин касата щяла да спести пари, които в момента лежали в хладилниците на инсулинозависимите и рано или късно щели да бъдат изхврълени, тъй като имали срок на годност. Котова допълни, че от петте искания, които миналата година са отправили към здравните институции, до момента е изпълнено само едно.

Единственото изпълнено искане на асоциацията за цяла година е, че протоколите за изписване на аналогови инсулини, преминали на национално ниво, обясни Елисавета Котова. „Всичко останало си седи - тест-лентите никакъв резултат, олекотените критерии никакъв резултат, критериите отново създават проблеми. За изписването на аналогов инсулин, особено при пациенти след 18 години, защото там трябва да си зле, за да получиш добро лечение”, обясни тя.

Тест-лентите, които държавата отпуска годишно за лица над 18 години, трябва да бъдат увеличени от 150 на 600. Това подчерта пред Дарик доц. д-р Калинка Коприварова, национален консултант по детска ендокринология. В световния ден на диабета тя допълни, че увеличаването на тест лентите трябва да бъде първата от позициите, за които се борим.

„Втората стъпка е да се реимбурсират консумативите за всички деца, които са си закупили помпа, и които тепърва ще си закупят, като в консумативите се включва и това устройство, което измерва кръвната захар. То струва на месец 400 лева. И чак , когато постигнем тези първи две, третата стъпка да бъде вече реимбурсиране на помпите”, заяви ди-р Коприварова.

Коприварова даде за пример с Любляна, столицата на Словения, в която всички деца са на инсулинови помпи. Обаче децата с диабет там са 100, а нашите са поне 1700, подчерта експертът.