/ Булфото
45 сигнала за купуване на гласове, образувани са 8 досъдебни производства
Специализирана полицейска акция се провежда на територията на цялата страна. Тя е по линия на престъпления, свързани нелегалната миграция, изборния процес, акцизни стоки, наркотици, управление на неправоспособни шофьори, или водачи под въздействие на алколохол и наркотици.

Главен комисар Петър Тодоров даде подробности за резултата от операцията към момента: 

"Работи се по целия спектър от престъпления, които могат да бъдат установени при едни такива полицейски операции, над 290 престъпления са разкрити, като са образувани около 150 досъдебни производства до този момент и 90 бързи поризводства. Проверени лица над 23 000. Имаме над 15 000 проверени моторни превозни средства, като актовете са над 3000. 10 оръжия незаконни имаме установени, както множество стока, която е безакцизна - алкохол, цигари", съобщи главен комисар Тодоров. 

провадия купуване на гласове
Булфото

"Сигналите, които имаме във връзка с купуване на гласове са около 45, образувани са 8 досъдебни производства на територията на цялата страна. Задържани са 4 или 5 човека са арестувани, общо взето картината е много динамична, непрекъснато постъпват данни. Говоря за досъдебни производства 8 на този етап по текстове, свързани с предизборното законодателство", допълни Тодоров. 

купуване на гласове арест Провадия
БТА

Схемите са традиционните към момента: опрощаване на лихви, даване на парични суми, проверява се схемата дърва срещу глас.

"Проверяват се данни за завишаване на подвижните секции, тоест там да се създават подвижни секции от едни хора, които не са болни, но са извадили такива удостоверения. Всяка информация, която може да ни наведе на това, че се установява някакъв вид корпоративен вот или купен вот, се проверява", допълни Тодоров.

След смъртта на двама полицаи в Бургас: Задържаха сириец за каналджийство на мигранти (ВИДЕО)

Специализирана полицейска акция се провежда в Бургас, бе съобщено по-рано днес. Целта на операцията са хора, свързани с лихварска дейност. 

До момента има трима задържани - две жени и един мъж. Акцията в квартал "Победа" започна в 6:30 часа. По неофициална информация са намерени много списъци с имена и лични данни, голямо количество злато и множество дебитни карти.

Предполага се, че действията на полицията са с цел превенция срещу купуване на гласове, тъй като е известна практика за опрощаване на дългове срещу гласове. Обиските продължават.

купуване на гласове арест Провадия
БТА

Специализирана полицейска операция се провежда и на територията на ОДМВР – Русе. Тя е разпоредена със заповед на главния секретар на МВР и в нея са включени служители от всички структурни звена на областната дирекция, жандармерията и държавните горски стопанства.

Целта на спецоперацията е да се осигури обществения ред в определени райони, където има нужда. Акцията няма връзка с изборите, но ако се констатират нарушения, ще се вземат съответните мерки.

На този етап са установени 17 престъпления, за които са образувани 2 досъдебни производства за отглеждане на марихуана и едно за извършена кражба, както и 14 заявителски материала за незаконна сеч на територията на почти всички районни управления. Проверени са 487 лица, 376 МПС и са съставени 27 акта и 64 фиша по закона за движение по пътищата. Направените проби за употреба на алкохол и наркотици са отрицателни. Служителите на горското стопанство са съставили 15 акта и констативни протоколи.

Продължават действията по документиране на извършените престъпления и се установяват лицата, които са съпричастни към тяхното извършване.

В Пловдив бе арестуван сирийски гражданин по подозрение, че е ръководил канал за мигранти, свързан с гонката между патрулка и автобус в Бургас.

"След образуване на досъдебно производство, е пристъпено към така наречената реализация, при която са задържани са 12 лица, ведно с лицето, за което се смята, че е ръководител на този канал. Отделно 22 лица са намерени в близост до дома на лице, което е съпричастно. Това са 22 мигранти, двама в дома и 20 в близост, до гората. Извършени са множество претърсвания и изземвани и други процесуално-следствени действия",  съобщиха от полицията. 

"Съществуват доказателства, които няма да коментираме към настоящия момент, тъй като трябва да бъдат изследвани, че именно това лице от сирийски произход ръководи канала, по който за съжаление беше настъпила смъртта на двамата полицейски служители в Бургас. Това е лицето, пак казвам по първоначални доказателства, е организирало този канал", съобщиха от полицията.

Група за трафик на нелегални мигранти е разбита на територията на Сливен в понеделник. Там са задържани 12 души, от тях 5 са с повдигнати обвинения и 72-часова мярка. Претърсени са множество адреси и МПС-та. Задържани са 19 мигранта, обяви гл. комисар Тодоров. 

"Касае се за група, добре структурирана, която се занимава с тази престъпна дейност. Подобна такава операция на днешния ден беше проведена от областната дирекция на МВР-Пловдив", добави Тодоров. 

"В Сливен има осъществено преследване, при което леко са пострадали два служебни автомобила. Единият автомобил се опитал да избяга, скочил в едно езеро. Няма ранени служители от МВР, материалните щети са минимални. Лицата са задържани и се работи с тях", разкри Тодоров. 
 
NOVA/БГНЕС