Напрежение пред централата на БСП в столицата. Привърженици на Корнелия Нинова излязоха на демонстрация преди началото на днешното заседание на Националния съвет, където се очаква председателят в оставка да бъде наказан. А освен нея и приближените ѝ съпартийци - Георги Свиленски, Иван Ченчев, Христо Проданов и Крум Дончев.

БГНЕС

Привържениците на Нинова скандират "Оставка", "Мафия", "Предатели" към временното ръководство на партията. На централата бяха залепени плакати, на които пише "БСП без Нинова и Методиев". Те бяха премахнати от поддръжниците на лидера в оставка. 

БГНЕС

Днес се очаква Националният съвет на партията да реши какво наказание ще бъде наложено на Корнелия Нинова и нейните приближени. 

През последните седмици Нинова е обвинявана от своите съпартийци за създадения юридически казус около легитимността на ръководството на партията, което може да застраши явяването на БСП на предстоящите предсрочни избори.

БГНЕС


Разделителните линии в БСП станаха все по-ясни особено в последните дни, когато Корнелия Нинова упълномощи своите колеги Иван Ченчев и Георги Свиленски за съставяне на изборните листи. Появиха се дори опасения, че партията няма да може да бъде регистрирана за предстоящия предсрочен вот. На свое заседание Изпълнителното бюро на БСП взе решение на предложи на Националния съвет обсъждане на двете най-тежки мерки за партийно въздействие - едногодишно наказание и изключване за Корнелия Нинова.

Нинова излезе пред привържениците си и заяви:

Благодаря ви, че сте тук. И то спонтанно. Не съм писала постове в социални мрежи да ги призовавам хората. Внесла съм предложение в дневния ред на Националния съвет да се свика спешно Конгрес. Предложила съм да е на 28 септември, преди кампанията. Този конгрес може да даде енергия на партията, стимул за кампанията, сигнал за единство вътре в партията, както и да констатира моята оставка, за да приключи този процес. Докато Конгресът не го констатира, този процес не е приключил.

Тя е категорична, че БСП ще бъде регистрирана с листи, с участие на хора от БСП, издигнати и предложени от структурите в страната.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Агенция "Фокус"