Намалява броят на младите, които искат да емигрират
Намалява броят на младите, които искат да емигрират / cнимкa: Sofia Photo Agency
Двойно по-малко от българите на възраст от 18 до 39 години възнамеряват да емигрират в чужбина. В същото време около 20 на сто от емигриралите ни сънародници желаят да се завърнат в България в обозримо бъдеще. Това показва проучване на агенция „Медиана" за миграцията, работните заплати и скритите плащания, поръчано от Министерството на труда. Според проучването близо 50 % от работещите у нас получават скрити плащания.

По данни на „Медиана” все по-малко българи посочват икономически причини за емиграция, а над 50% от мотивираните да заминат млади хора живеят при родителите си.

Парадоксите според социолога Кольо Колев са, че „младите хора, които ще работят в чужбина, средно получават 1261 евро, което като паритет на покупателна способност за България е приблизително 1110 лева, и същевременно за тези пари висшистите са готови да работят като строител, общ работник, земеделски работник, гледач на кучета, чистач”, заяви още Колев.

Според допитване до близки на преселили се българи, около 80 000 наши сънародници ще се завърнат у нас в близко бъдеще. Изследването показва и че около половината работещи на трудов договор българи получават скрито възнаграждение, а средната декларирана от българите заплата е 482 лева, обясни Колев и добави:

„Хората заявяват, че под 450 лева заплата – това е средно за страната, не биха се хванал на работа”.

Парадокс според Кольо Колев е, че 13% от българите, декларирали минимална работна заплата, са си купили кола, а 12% от тях са ходили на курорт.