Най-честото усложнение от грипа е бактериалната пневмония
Най-честото усложнение от грипа е бактериалната пневмония / Thinkstock/Getty Images

Има два медикамента, които действат срещу грипния вирус, но трябва да се вземат в първите часове след поява на симптомите, каза пред журналисти проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

Не се самолекувайте при грип

По думите му 36 часа след началото на симптомите и тези медикаменти е безсмислено да се взимат. Грипът има кратък инкубационен период - до 12 часа, започва внезапно, с висока температура, болки в мускулите, главоболие, дразнене от светлина, кашлица, висока степен на отпадналост, припомни проф. Кантарджиев.

Съвет от лекар: Ако ви хване грип, следвайте правилото на трите дни

Ако до три дни сухата кашлица се промени, а температурата продължава, това показва, че е започнало най-честото усложнение от грипа - бактериална пневмония, каза още проф. Кантарджиев. Ако в първите три дни болното дете получи дихателна недостатъчност, учестено дишане, а кожата му става синкава, тряба да се търси медицинска помощ в болница и е необходимо антибиотично лечение.

При редките усложнения на грипа 1 на 10 000 души развива възпаление на мозъка, при което може да настъпи летален изход в рамките на часове.

Ето как да се предпазим от грипа

Грипът е зимна инфекция, допълни микробиологът и подчерта, че и през лятото има циркулация на грипни вируси, но те нямат епидемичен характер. Грипът в България обикновено настъпва в края на януари, началото на февруари.

Източник: БТА