Не се самолекувайте при грип
Не се самолекувайте при грип / © Thinkstock/Getty Images

В никакъв случай да не се самолекуваме при грип, съветват лекари. Това може да доведе до по-тежки последствия, отколкото ако се обърнем към медицинско лице още при първите симптоми.

В миналите 10-15 години станахме свидетели на няколко грипни вълни, при които имаше смъртни случаи на хора, които се самолекуваха, казва д-р Милен Чолаков.

Според него още при първите симптоми на заболяването трябва да се обърнем към личния си лекар, който да предприеме лечение.

Три вида грип ни атакуват тази есен

Висока температура, втрисане, болки в мускулите и ставите са първите симптоми на грипа, обяснява д-р Чолаков и допълва, че това, което може да се направи преди да сме се разболели, е да си направим имунизация.

Все още не е започнала грипната вълна, тя се очаква през ноември, казва лекарят и допълва, че сега е моментът да се сложи ваксина.

Самата ваксина наподобява леко грипоподобно състояние и намаляване на имунитета. След поставянето й следва 20-дневен период, в който имунитетът се бори с щама на грип и се усилва.

Съвет от лекар: Ако ви хване грип, следвайте правилото на трите дни

Имунизацията е препоръчителна е за диабетици, хора с хронични заболявания и малки деца над 3 години.

Под тази възраст имунната система на детето не се е доизградила и не е хубаво да се вкарва вкарват имунизационни щамове, предупреждава д-р Чолаков. Други пациенти, за които е противопоказно да се ваксинират, са тези, които лекуват онкозаболявания.

Ето как да се предпазим от грипа

Дразнейки имунитетa, се дразни заболяването и не е удачно да се прилага имунизация, обяснява лекарят и допълва, че за да бъде успешна имунизацията, трябва да се спазят две неща - ваксината, която се ползва да бъде с точния вирусен щам, и да е била съхранявана правилно в хладилник.