Наградите Аскеер с нов екип и модерна визия
101378
Наградите Аскеер с нов екип и модерна визия
  • Наградите Аскеер с нов екип и модерна визия
29-ото издание на АСКЕЕР е с нови организатори, които ще търсят по-съвременна визия на най-старите театрални награди.
 
Младите актьори от театър „Българска армия”, които оглавиха фондация „Аскеер”, не скриха, че изпитват сериозни финансови затруднения, тъй като два обещаващи спонсора форсмажорно са се отдръпнали от решението си да подпомогнат конкурса.

Благоевградският театър отново в надпревара за „ИКАР”
 
Независимо от това гала спектакъл ще има, той ще се проведе на 24-и май, а номинациите са вече факт.  
 
Шест номинации „Аскеер” в едни от най-престижните категории са за пловдивския драматичен театър и неговия спектакъл „Дебелянов и Ангелите” от Александър Секулов под режисурата на Диана Добрева.
 
За женска роля ще се борят Василена Винченцо, Илиана Коджабашева и Радина Кърджилова, номинираните в категория „водеща мъжка роля” пък са Валентин Ганев, Владо Пенев и Иван Бърнев.

Номинации и награди за „Икар - 2019“
 
Призът за „Цялостен принос” ще бъде връчен на 78-годишния актьор Иван Налбантов.
 

„Тази година но-то е в новото ръководство, новото жури и новият регламент за гласуване, но всъщност това ново си е едно връщане към онова начало преди 29 години. Защото и в началото фондацията се е ръководила от младите в нея... Ние се отказваме от привилегията да бъдем номинирани и награждавани с „Аскеер“, защото ние не получаваме, ние даваме награди”, коментира актьорът Владислав Виолинов от фондация „Аскеер”
 
„Да ви кажем, доста трудно се намират пари за култура в днешно време, но това е тема за друг разговор, по друго време и на друго място. Единствено ще ви кажем, че поради форсмажорното отдръпване в последния момент на два спонсориращи субекта, сме изправени пред неловкото положение само месец преди церемонията по награждаването с най-старите награди за култура все още да търсим средства, с които да реализираме едно от най-значимите културни събития за годината“, каза още  Виолинов.
 
В социалните мрежи и на страницата на фондацията е публикувана банкова сметка за желаещите да помогнат.