Над 3200 снегопочистващи машини ще поддържат пътищата през зимата
Над 3200 снегопочистващи машини ще поддържат пътищата през зимата / снимка: Dariknews.bg, архив

Готовността за зимното поддържане на пътищата е добра, показват направените анализи и проверките по райони, а там където има пропуски, са направените предписания и пропуските трябва да се отстранят в кратък срок. Това съобщават от пресцентъра на Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Проверките показват, че от наличната към днешна дата техника липсват 500 машини от необходимите 3200 и са доставени средно около 50% от необходимите за целия зимен период материали, което означава, че първите седмици на очакваните снеговалежи през декември могат да бъдат осигурени.

Вече е създаден и междуведомствен щаб за организация на движението и координация между институциите при зимна готовност и ще се настоява за строг контрол от органите на ИА „Автомобилна администрация” и от МВР към транзитно преминаващите и тежкотоварните превозни средства, които често не спазват специфични изисквания на нормативната база и така създават предпоставки за образуване на задръствания, за катастрофи и дълъг престой в снега за всички останали шофьори.

Поддържането на 20 000 км републикански пътища през зимните месеци ще бъде осигурено от над 3200 снегопочистващи машини. Има готовност за ползването и на допълнителна техника.

За зимните месеци ще са необходими близо 106 000 тона сол, около 300 000 тона пясък и над 11 000 тона луга. Макар температурите все още да са високи и част от техниката, ангажирана със зимното поддържане, да е по строителните обекти за завършване на инфраструктурните проекти с европейско финансиране, е създадена необходимата организация.

От снегопочистващите фирми ще се изисква 6 часа преди началото на прогнозирания от метеоролозите снеговалеж техниката да е в готовност, а 2 часа преди началото да е на определените точки извън опорните пунктове.

Очакваните разходи за зимно поддържане на републиканските пътища са около 60 млн. лева.