/ ThinkStock/Getty Images
Над 23 000 души са регистрирани в Европейския съюз (ЕС) като жертви на трафик на хора в периода 2015-2016 година. От тях близо 26% са били трудови роби. Данните цитира заместник-правосъдният министър Николай Проданов на форум в столицата, посветен на това как правителството и бизнесът се справят с трафика на хора във веригите за доставки. Фокус за България остават програмите в подкрепа на жертвите. Особено силна е превенцията в посока потенциални жертви на трудова експлоатация.

Работниците ни във Франция не получавали почти нищо, живеели в палатков лагер


Ниският стандарт на живот все още наредба България сред страните, които са източник на трафик на хора. Така наши сънародници предприемат рискова миграция и това може да ги превърне в съвременни роби. Предимно това се случва в текстилната индустрия, селското стопанство, промишлеността и туризма.

Разбиха голяма група за трафик на работници и пране на пари

"Често виждаме случаи на млади момичета, които са принудени и превърнати в жертва на сексуално робство в чужбина, както и на работници, които след обещана добре платена работа, всъщност стават жертви на трудова експлоатация", каза английският посланик Ема Хопкинс.

Международната организация по труда смята, че жертвите, принудени да работят, са около 25 млн. в световен мащаб.
БТА