/ БГНЕС
При моя доста дълъг политически стаж, такъв пленум на Националния съвет не съм виждал, коментира Сергей Станишев
Националният съвет на БСП размести листата на партийното ръководство
101312
Националният съвет на БСП размести листата на партийното ръководство
  • Националният съвет на БСП размести листата на партийното ръководство
Националният съвет на БСП размести листата на ръководството. Лидерът на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев, който беше извън проектолистата на ръководството, беше класиран на пето място.
 
Като най-трудния пленум от тези, в които е участвал, определи самият той близо 10-часовото заседание в неделя.

Станишев вън от листата на БСП за европейските избори
 
Ето какво каза лидерът на ПЕС: "Аз гледам на нещата съвсем различно, защото през цялото време, през последните два месеца от тази вътрешнопартийна кампания, мои цел и стремеж бяха партията да бъде единна и амбициозна за постигане на изборна победа. И всичко това, на което бяхме свидетели като един много напрегнат пленум, можеше да бъде избегнато. Това беше много труден пленум. При моя доста дълъг политически стаж, аз такъв пленум на Националния съвет на съм виждал".
 
Според Станишев се е видяла съпротива срещу маниера на еднолично налагане на решения: "Това среща много ясна съпротива, което показва, че е рефлекс на БСП за демократичност, за самоуважение, за диалог и търсене на съгласие. И членовете на нашата партия това ни прави оптимисти, защото всички ние с различните ни възгледи сме част от живота на БСП, тя е неразривна част от живота на всеки един".

Тече тайното гласуване за подреждането на евролистата на БСП

Според него е загубено време, което е трябвало да бъде използвано като предизборна кампания: "Да се реши много по-бързо и по-рано въпросът за листата, с един замах, да излезем обединени и да вървим да правим кампания, а се пропиля време. Имам притеснения, че може да се превърнем в кампания само на скандали и взаимни обвинения, от което няма да спечелят българите, защото това ще доведе до отвращение."

"Имаше доста грозни опити да бъде принуден Националният съвет да гласува това, което беше предложено. Но тези избори имат много важен вътрешен аспект - трябва да се съчетаят европейският и вътрешен аспект", заключи лидерът на ПЕС Сергей Станишев.

Корнелия Нинова
БГНЕС

"Предложих пред вас листа от името на Изпълнителното бюро. Националният съвет реши друго", посочва Корнелия Нинова в изявление до медиите. "Няколко пъти, на последните заседания на Националния съвет другари очакват от мен да кажа, че поемам отговорността за тази листа и за тези избори. Щях да я нося с оставка, ако загубим. Това важеше до днес, до решението на Националният съвет, което уважавам. Оттук нататък - за резултатите от изборите носи отговорност Националният съвет", заявява още Нинова.

Евролистата на БСП е утвърдена от Националния съвет със 110 гласа “за”, нито един “против” и един “въздържал се”. Бяха направени два отвода - на Антон Кутев и на Янаки Стоилов. А ето и челните позиции:

1. Елена Йончева, която вече беше избрана за водач
2. Петър Витанов, депутат
3. Цветелина Пенкова, зам.-председател на клуба на младите българи в чужбина “Милениум”
4. Иво Христов, началник на кабинета на президента
5. Сергей Станишев
6. Иван Кръстев, бивш зам.-министър на образованието
7. Деница Златева, зам.-председател на БСП
8. Румен Гечев, бивш икономически министър
9. Евродепутатът Момчил Неков
10. Велизар Енчев, който заяви, че е приел номинацията, защото е важно ГЕРБ и "Обединени патриоти" да бъдат отстранени.
11. Димитър Данчев
12. Тодор Стоилов
13. Валери Жаблянов
14. Мариела Модева
15. Десислав Тасков
16. Крум Дончев
17. Емил Георгиев