Национален рамков договор ще има в края на март?
Национален рамков договор ще има в края на март? / sxc.hu

Вероятно в края на март ще има Национален рамков договор. Това каза на заседанието на парламентарната здравна комисия Кирил Ананиев - председател на Надзорния съвет на НЗОК и зам.-министър на финансите.

След изтичането на 14-дневният срок за обществено обсъждане Надзорният съвет на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) ще се събере, за да го гласува.

Националната комисия прие Националната здравна карта

Членовете на комисията изслушаха Ананиев по повод на прилагането на Националния рамков договор за 2016 г. Той обяви новите моменти в договора - обемите, цените и методиката за остойностяване на дейностите, условията и редът за контрол и санкции. Има и други промени, добави Ананиев и посочи наредбите за диспансеризациите, за сключването на договори между НЗОК и лечебните заведения, за проучването на удовлетвореността на пациентите, за достъпа до медицинска помощ и други.

Председателят на Българския лекарски съюз д-р Венцислав Грозев каза, че предложеният проект на договор противоречи на преходните и заключителните разпореди на Закона за здравното осигуряване и предложи да се работи по рамковия договор от миналата година с възможност за анексиране.

Лекарите решиха - няма да подпишат националния рамков договор

Увеличението на средствата в доболничната помощ е минимално, каза председателят наНационалното сдружение на общопрактикуващите лекари в България доц. Любомир Киров.

По думите му обещанията да се отпуснат средства от резерва на НЗОК са само обещания засега. Киров изрази недоволството си от различни промени в нормативните документи, като една от тях е намаляването на прегледите за хипертониците.