/ Gulliver/Getty Images
Евростат: Средно по 400 лв. за алкохол сме похарчили през 2017 г.
Българите са изразходвали около 1,7% от общите си разходи за алкохол, показват данни от анализ на Евростат за потреблението на спиртни напитки сред домакинствата в Европейския съюз (ЕС) през 2017 г. Средният показател за ЕС е бил 1,6%, като анализът изрично отчита, че в тези сметки не се включват разходите за алкохол, заплащани в ресторанти и хотели.
Според данните на Евростат общите разходи на домакинствата у нас за алкохол да били в размер малко под 600 млн. евро или приблизително 1,2 млрд. лева.

Тези цифри се потвърждават и от националната статистика, според която през 2017 г. едно домакинство у нас е похарчило средно по около 400 лева за алкохол (без разходите в ресторанти и хотели), което при наличието на около 3 млн. домакинства у нас също отчита 1,2 млрд. лева изразходвани за спиртни напитки.

Употребата на алкохол ни кара да пием още повече

Освен това, пак по данни на Националния статистически институт (НСИ) около 15% от българите са консумирали алкохол почти всеки ден или няколко пъти седмично (приблизително 1 млн. души), а веднъж месечно са консумирали алкохол 30% (приблизително 2,1 млн. души). Всеки трети българин или около 30% съобщава, че не е консумирал алкохол в рамките на една година.

Делът на мъжете, които са консумирали алкохол редовно или понякога, е бил почти 4 пъти по-висок от този на жените. Най-много алкохол са консумирали мъжете във възрастовата група 45-64 години, а при жените - 20-45 години. Всеки втори мъж е предпочитал да консумира концентрат, а всяка втора жена - вино.
 

Gulliver/Getty Images


Тревожна тенденция е и засилената употреба на алкохол сред подрастващите, като средната възраст, при която е бил приеман за пръв път алкохол е била 13 години. За младежите от 13 до 18 години предпочитаният алкохол е бил бирата.

Учени: Пийте само 3 чаши вино седмично, повече скъсяват живота

През 2017 г. домакинствата в ЕС са изпили алкохол в размер на близо 130 млрд. евро или средно по 300 евро на всеки жител в ЕС, отчита Евростат. Анализът отново подчертава, че в тази сума не са били включени алкохолните напитки, заплащани в хотели и ресторанти в Евросъюза.
Най-много средства, отделяни за алкохол, са регистрирани в трите балтийски републики - Естония - 5,2% от общите разходи на домакинствата там (622 млн. евро), Латвия - 5% (780 млн. евро) и Литва - 4% (или близо 1 млрд. евро).
 

Gulliver/Getty Images


В противоположния край на скалата най-малко средства за алкохол са били отделяни от домакинствата в Испания (0,8% или 5,5 млрд. евро), Италия и Гърция - по 0,9% или съответно по 9 млрд. евро и 1 млрд. евро.

Развенчаха мит: без ползи за сърцето от чаша червено вино дневно

Страните, в които жителите са похарчили най-много средства за алкохол в ЕС, са Германия - 23 млрд. евро, Великобритания - 22 млрд. евро и Франция - 21 млрд евро. Най-малко средства за алкохол са похарчили жителите на Исландия - 280 млн. евро, Словения - 380 млн. евро и Люксембург - 470 млн. евро, отчита Евростат.
 

Gulliver/Getty Images


Справка в сайта на Световната здравна организация (СЗО) показва, че за въпросния период средно в ЕС са се падали по 10 л концентриран алкохол на глава от населението. Най-висок дял на употребявани концентрати е отчетен в Естония - по 15 л на човек, а най-нисък в Швеция - по 7 л на човек годишно. За страните от региона показателите са следните: България - 12 л на човек, Румъния - 10 л, Сърбия и Македония - по 9 л, Гърция - 7 л и Турция - 2 л концентриран алкохол на глава от населението.
БТА