Мюсюлманска секта действа в Симитли
Мюсюлманска секта действа в Симитли / netinfo

В Симитли официално действа мюсюлманската секта „Ахмадийа”, която води началото си от Пакистан и официално си поставя за цел ислямизацията на цяла Европа. Това обяви научен сътрудник първа степен д-р Богдана Тодорова от Института по философски изследвания при БАН по време на Националната конференция "Вероизповедания и нови религиозни движения в България – проблеми и перспективи на прага на ЕС".

"Ахмадийа или кадиани е името на религиозна общност в рамките на ислямската религия. Следвайки наложената традиция, името на общността или движението е взаимствано от идейния основател Мирза Гулам Ахмад Кадиани (1835-1908), родом от Индия. Движението „Ахмадийа” представлява пример за синкретично учение, което съвместява в себе си, според неговите изследователи, черти на класическия ислям, шиитския ислям, християнството и поради географския ареал на създаването си хиндуизма", обясни специалистът по Близък изток и хетеродоксен ислям Мирослав Зафиров.

Догматичните постулати на учението Ахмадийа са изложени в труд от осемдесет тома с автор Мирза Гулам. Написани са на арабски език и на урду. Текстът се опира на Свещения Коран и на сунитската традиция. Въпреки това, разкривайки елементи на така наречената крайна шиитска традиция, тълкуваща предаването на божественото откровение или нур ал адам между пророците, последователите на учението Ахмадийа вярват, че Мирза Гулам е последният и съвършен пророк, в който се е въплътила божествената светлина – откровение. В традицията на движението, Гулам съвместява образите на ислямския махди, месията и Кришна.

Днес общността има последователи в много ислямски държави и зад пределите на мюсюлманския свят. В САЩ, Западна Европа и на островите в Индийския океан живеят представители на две течения в рамките на Ахмадийа, появили се след смъртта на първия наследник на Мирза Гулам – Хаким Нур ад-Дин през 1914 г. Става дума за течението кадиани и т.нар. "лахорска" група. Според кадиани Хаким Нур ад-Дин е последният пророк или "печата на пророците", докато лахорската група го смята за реформатор на исляма.

В редица ислямски държави Ахмадийа не се признава за ислямска общност. Пакистан забранява на последователите й да се наричат мюсюлмани.

Днес административен център на Ахмадийа е Лондон, а през 2003 г. водачът й Мирза Масрур Ахмад бе поканен с писмо от мюсюлманите в САЩ да участва в диспут и обясни "погрешните и разрушителни нововъведения, направени" от неговия дядо Мирза Гула./БГНЕС/