МВР със 110 мерки срещу битовата престъпност
МВР със 110 мерки срещу битовата престъпност / БГНЕС, архив

"Към момента имаме план с над 110 мерки, които ще бъдат приложени с оглед на превенция на конвенционалната престъпност. Нашият акцент е върху превенцията, върху предварителните мерки, а не върху конкретните оперативни мерки за справяне с този тип престъпност. Считаме, че от тук трябва да започнем".

Това каза вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова.

12 140 полицаи осигуряват обществения ред в страната

Тя председателства Националния съвет по превенция на престъпността, който днес проведе третото си заседание. На него е бил обсъден план за борба с конвенционалната престъпност за периода 2016 - 2018 година.

"Битовата престъпност, или още конвенционална престъпност, е понятие, което практиката въвежда за разграничаване от организираната престъпност. Специалистите винаги са сочели, че по-голямата част от престъпленията, извършвани по света, са именно такива", посочи тя.

Бъчварова: Няма достатъчно полицаи в държавата

Бъчварова посочи 5 основни приоритета, заложени в плана:

"Изграждане на сигурна и безопасна среда в населените места. Създаване на условия за намаляване на риска от престъпления сред уязвими групи. Изграждане на устойчиви партньорства за превенция на престъпността между органите на държавната власт, НПО, бизнеса и гражданското общество. Изграждане на среда на толерантност сред децата и младежите и възпитаване в дух на отговорност и развиване на гражданска култура. Техническо и организационно обезпечаване на превенцията на престъпността".

Източник: БГНЕС