Започва спешна и целенасочена кампания на правителството и МВР срещу фалшивите сертификати. Това заяви пред NOVA премиерът Кирил Петков

"Всички, които си мислят за купуване или издаване на фалшив сертификат, мога да ги уверя, че от днешния ден при всеки случай на починал от COVID-19, който е ваксиниран или се води ваксиниран, ще стартира проверка от МВР къде точно е била направена ваксинацията. С други думи казано - ако човек с фалшив сертификат се разболее, влезе в болница и по-късно почине - ще бъде проверено къде точно е бил ваксиниран и откого. Тази мярка се надявам да спре разпространението на фалшивите сертификати и да има наказание за тези хора, които се занимават с това", посочи министър-председателят. 

Омикрон вече е в България, установени са 12 положителни проби на варианта

Междувременно днес станаха ясни резултатите от секвенираните в Националния център по заразни и паразитни болести проби на лица с COVID-19. Омикрон вече е в България, установени са 12 положителни проби на варианта, заяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. На въпрос към премиера в тази ситуация и вероятността новият вариант да доминира или случаите да се увеличат, възможен ли е локдаун, той посочи, че това ще е най-крайната мярка. 

"Това, което трябва да направим като общество, е да предотвратим това да се случва. Аз лично имам три деца и не искам да ги виждам на онлайн обучение, не искам да виждам и приятелите ми, които имат малки бизнеси, да затворят, или пък да затвори любимият ми ресторант. Това за мен е крайна мярка", заяви Кирил Петков.

Проф. Сербезова: Информационната кампания, която предвиждаме, ще бъде базирана на доверие, а не на страх

По думите, обаче, за да не се случи това, не е въпрос само до правителството, но и до съзнанието на всички.

"Все пак ако видим, че болниците са препълнени, има над 10 000 болни... ние няма да имаме избор. Затова сега имаме 3 седмици. Призовавам всеки, който е на ръба и се чуди дали да се ваксинира, да го направи. Ако през тези 3 седмици, ваксинираме още 300 000 души допълнително, това може да бъде разликата много серозно криза с потенциален риск за затваряне и преминаването през последната вълна без това да се случи", посочи Петков.