Главният секретар на МВР Петър Тодоров съобщи през деня на брифинг, че извършителите на убийството на 28-годишния пастир в село Антон са установени по безспорен начин.

"Задържани са двама братя от село Антон, единият е с множество криминални прояви", допълни Тодоров, като уточни, че са задържани за 72 часа. Те вече са и с повдигнати обвинения за умишлено убийство

Разследват убийство на мъж от село АнтонПетър Тодоров съобщи още, че МВР издирва втори пастир от село Антон, който е изчезнал в деня на извършване на убийството.

Тепърва ще се установява дали двамата братя имат отношение към изчезването.

Спецакция в село Антон, издирват още един пастирГлавният секретар на МВР поясни, че масираната полицейска операция в с. Антон ще продължи и в следващите дни. 

Причина за нея са множеството сигнали на граждани, които са се оплакали от поведението на двамата братя в миналото, добави той и посочи, че братята са земеделски стопани, животновъди, като ще бъде проверена тяхната фирмена дейност съвместно с Агенцията по храните и Националната агенция за приходите. Проверка ще се извърши и на дейността на районното управление.

Петър Тодоров отбеляза, че когато има такива сигнали на граждани - че определени лица се чувстват недосегаеми, имат някакъв "чадър", арогантно отношение и извършват престъпления - МВР ще предприема полицейска операция. Той призова гражданите да подават сигнали.

спецакция село Антон
МВР, пресцентър

спецакция село Антон
МВР, пресцентър


Единият задържан - 40-годишен мъж, е с четири криминални регистрации за различни по вид престъпления: противозаконно отнемане на МПС, взломна кражба, унищожаване и повреждане на чуждо имущество, придобиване и държане на рискови наркотици. Съдебните му регистрации са три, като по две от тях е осъден на пробация след споразумение с прокуратурата, а по едно е получил условна присъда, посочва NOVA.

Регистрираните сигнали срещу него от началото на 2020 г. са общо седем. По данни на потърпевшите и на база първоначалната проверка, те са подадени при предишното ръководство на РУ-Пирдоп, казват от МВР. Две от преписките са образувани във връзка с грубо и арогантно отношение спрямо полицейски служители. При изпълнение на служебните си задължения по противодействие на престъпленията против политическите права на гражданите в края на миналата година служители на ГДНП го поканили за беседа в РУ-Пирдоп. Още на входа на районното управление мъжът демонстративно заявил, че не носи документ за самоличност, държал се грубо и нападателно към постовия служител.

След като надлежно му бил съставен акт за неносенето на лична карта, агресивното му поведение се прехвърлило и към полицейските служители, провеждащи беседата с него. Той крещял и обиждал, подигравателно отказвал каквото и да е съдействие, като безцеремонно твърдял „Нищо не можете да ми направите“. Жалбата от потърпевшия служител на МВР, подадена своевременно в районната прокуратура в Пирдоп, е прекратена с мотива, че деянието е от частен характер, съобщават още от МВР.

спецакция село Антон
МВР, пресцентър


Обвинения от местните жители имаше и към кмета на село Антон, който бил разтворил „чадър” и пазил двамата братя.

„Току що ми се обадиха, че те ни викат за разпити, не знам за какво става дума. Вероятно просто дали знаем нещо по случая и дали имаме някава информация относно задържаните. Тук се води война за земеделски земи. Винаги всичко е съсредоточено всичко към общината. Общината работи единствено и само по закон. Единствените обвинения, които може да има са, че не искаме да обслужваме нечий интереси”, обясни кметът на селото Андрей Симов.

Втора преписка по повод постъпила докладна записка за грубо и арогантно отношение спрямо друг служител на МВР също е докладвана по компетентност в районната прокуратура в Пирдоп.

спецакция село Антон
МВР, пресцентър

спецакция село Антон
МВР, пресцентър


МВР описва и следващите подадени сигнали

- създава скандал в заведение в село Душанци. От полицейските служители му е съставен предупредителен протокол. Преписката по случая е докладвана по компетентност в районната прокуратура в Пирдоп и прекратена впоследствие поради липса на данни за извършено престъпление.

жител на село Антон сигнализира, че докато с други членове на семейството му почиствали ливада, 40-годишният мъж е отправил към тях заплахи. Преписката по случая е изпратена по компетентност в районната прокуратура в Пирдоп.

- жалба е от жител на Копривщица - пътувайки за Пирдоп, бил застигнат от лек автомобил и принуден да спре, след което водачът му е ударил два шамара. Извършителят на деянието е предупреден с протокол по реда на ЗМВР. Преписката по случая е изпратена в районната прокуратура в Пирдоп и впоследствие прекратена поради липса на данни за извършено престъпление.

- анонимен сигнал във връзка с купуване на гласове. След доклад в районната прокуратура в Пирдоп преписката е прекратена с изготвен отказ за образуване на досъдебно производство.

- последната жалба е от стопанин, че сред стадо коне е разпознал своя кобила и след като е съобщил това на 40-годишния мъж, той е започнал да го заплашва и ругае. Материалите по случая са докладвани в районна прокуратура в Пирдоп, като по случая е образувано досъдебно производство за извършено престъпление. 

спецакция село Антон
МВР, пресцентър

спецакция село Антон
МВР, пресцентър


Срещу 43-годишния му брат, който е без криминалистически и съдебни регистрации до момента, има един сигнал през 2020 г. от гражданин, че публично е бил заплашен от него на съвещание на земеделските производители. Извършителят на деянието е предупреден по надлежния ред с протокол. След доклад на материалите по случая в районната прокуратура в Пирдоп преписката е прекратена поради липса на данни за извършено престъпление.

"На базата на извършената проверка е видно, че служителите на МВР са реагирали своевременно и професионално в рамките на законовите си правомощия при отработването на всеки един постъпил сигнал, докладвали са по компетентност в прокуратурата, съобразявайки се напълно с последващите указания", се казва в съобщението на МВР. "Всеки един от сигналите на гражданите е приет с цялата сериозност и по него са извършени в пълен обем необходимите законови действия", продължава съобщението.

"Министерството на вътрешните работи приема напълно отговорно опасенията на гражданите за осъществявана престъпна дейност от страна на двамата мъже, прикривана според тях през годините от компетентните държавни органи. В рамките на стартиралата днес мащабната полицейска операция ще бъдат разпитани свидетели, ще се извършат щателни проверки по различни направления с оглед установяване на данни за извършени престъпления и предприемане на последващи действия за привличане към наказателна отговорност при наличие на такива", допълват в съобщението.

Акцията ще продължи и през следващите дни.