/ iStock/Getty Images
Специализирана операция по линия на Криминална и Икономическа полиция се провежда на територията на село Антон. В проверките са включени и екипи на НАП и БАБХ.

По повод разпространени в медийното пространство оплаквания на граждани за упражняван спрямо тях тормоз чрез системни закани и заплахи от двамата задържани мъже от с. Антон и твърденията за осъществен „чадър“ над тях от страна на държавни институции, са предприети детайлни проверки на постъпилите сигнали и жалби и анализ на извършените действия по тях.

От направените справки е видно, че 40-годишният мъж е с четири криминалистически регистрации за различни по вид престъпления: противозаконно отнемане на МПС, взломна кражба, унищожаване и повреждане на чуждо имущество, придобиване и държане на рискови наркотици. Съдебните му регистрации са три, като по две от тях е осъден на пробация след споразумение с прокуратурата, а по едно е получил условна присъда.

Регистрираните сигнали срещу него от началото на 2020 г. са общо - 7. По данни на потърпевшите и на база първоначалната проверка, те са подадени при предишното ръководство на РУ-Пирдоп. Две от преписките са образувани във връзка с грубо и арогантно отношение спрямо полицейски служители. При изпълнение на служебните си задължения по противодействие на престъпленията против политическите права на гражданите в края на м.г. служители на ГДНП го поканили за беседа в РУ-Пирдоп.

Още на входа на районното управление мъжът демонстративно заявил, че не носи документ за самоличност, държал се грубо и нападателно към постовия служител. След като надлежно му бил съставен акт за неносенето на лична карта, агресивното му поведение се прехвърлило и към полицейските служители, провеждащи беседата с него. Той крещял и обиждал, подигравателно отказвал каквото и да е съдействие, като безцеремонно твърдял „Нищо не можете да ми направите“. Жалбата от потърпевшия служител на МВР, подадена своевременно в Районна прокуратура-Пирдоп, е прекратена с мотива, че деянието е от частен характер.

Втора преписка по повод постъпила докладна записка за грубо и арогантно отношение спрямо друг служител на МВР също е докладвана по компетентност в Районна прокуратура-Пирдоп.

Срещу 43-годишния му брат, който е без криминалистически и съдебни регистрации до момента, има един сигнал през 2020 г. от гражданин, че публично е бил заплашен от него на съвещание на земеделските производители. Извършителят на деянието е предупреден по надлежния ред с протокол. След доклад на материалите по случая в Районна прокуратура-Пирдоп преписката е прекратена поради липса на данни за извършено престъпление.

"Ще действаме бекомпромисно. Нека хората да ни потърсят, като ние също ще събираме информация. Ако има пропуски от страна на полицията при тези преписки и проверки, ще вземем отношение", каза на брифинг преди медиите главният секретар на МВР - Петър Тодоров.

"Спрямо двете лица има подадени 8 сигнала и образувани преписки за последните 2 години. Впоследствие голяма част от тях са прекратени от прокуратурата. Тези сигнали са свързани с отправени заплахи, хулигански прояви, а също и сигнали за животни, намирайки ги в тяхните стада", поясни още главният секретар.

Властите увериха, че всеки един сигнал до който се достигне – ще бъде проверен от ГД „Национална полиция“, с цел безпристрастност.

Полицията ще направи и проверка относно появилата се вече информация, свързана с двамата братя за това дали те са имали „чадър“.

На брифинга стана ясно, че в момента се издирва още един пастир от селото.