Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева нареди на посланика ни в Париж Ангел Чолаков да връчи протестна нова във френското външно министерство.

Франция: Макрон е лош президент

Френският посланик у нас г-жа Флоранс Робин бе извикана в понеделник в МВнР за обяснения, съобщиха от Министерството на външните работи. Причината е изказване на френския президент Еманюел Макрон, че предпочита мигранти от Африка пред "български и украински банди".

Киев поиска обяснение за скандалното изявление на Макрон за украинските и българските банди

“Предпочитам легалните мигранти от Гвинея и Кот д'Ивоар пред нелегалните украински или български банди”, казва френският президент в интервю за крайнодясното списание "Valeurs Actuelles".

Макрон подчертава още, че ще хвърли цялата си енергия срещу създаването на паралелни общества и срещу нелегалната миграция.

Вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов коментира случая във Фейсбук.

"Изказването на френския президент Макрон, че предпочита мигранти от Африка вместо „български и украински банди“ е поредната проява на политическа арогантност и високомерие, демонстрирани от един от настоящите лидери на някогашната Антанта. В навечерието на 100 години от подписването на Ньойския договор в Париж подобно поведение показва, че историческите грешки не са научени от т.нар. политически елит на Европа", написа Каракачанов.

БГНЕС