/ ThinkStock/Getty Images
Министерството на външните работи в контакт с гръцката страна по повод трафика на общата ни граница и работи в рамките на компетенциите си за намиране на решение на настоящата ситуация, свързана с противоепидемичните мерки, наложени от гръцките власти.
 
Във връзка с режима на контрол от страна на гръцките власти по съвместните ГКПП, на 22 юни 2021 г. бе проведен разговор с представител на гръцкото посолство, като българската страна повдигна въпроса за отваряне на ГКПП „Илинден-Екзохи“ за преминаване на пътници, а не само за товарни МПС. Напомнено бе, че министър-председателят Стефан Янев по време на срещата си с посланика на Гърция на 14 юни 2021 г. е обърнал внимание, че би било от голяма полза за бизнеса и туризма, ако всички ГКПП между България и Гърция бъдат отворени за преминаващи.
 
Гръцката страна изрази очакването си, че ще бъдат предприети мерки за улесняване на трафика през ГКПП „Илинден-Екзохи“, както и че до края на юни ще бъдат обявени мерки за облекчаване на трафика през ГКПП „Кулата-Промахон“, като там се планира да бъде увеличен броят на проверяващите служители от гръцка страна.
 
МВнР