/ БТА
Виновниците да понесат отговорност, заяви председателят на Съюза на артистите
В последните няколко дни се извърши посегателство върху културата. Това е едно много грозно петно върху целия ни сектор и най-вече върху хората, които работят в сценичните изкуства.

Това казва председателят на Съюза на артистите в България Христо Мутафчиев в позиция след ареста на директора на филхармонията в Разград Левон Манукян, обвинен за длъжностно присвояване и пуснат под гаранция от 50 хиляди лева.

„Осъзнавам, че явно не сме били достатъчно бдителни и може би не сме реагирали навреме при различни сигнали, които сме получавали, за да алармираме за пробив в системата“, признава Мутафчиев и казва: „Силно се надявам в момента контролните органи в Министерството на културата, както и всички компетентни институции в държавата да си свършат работата и да осветлят обществото за случващото се. Пред нас се изправиха много проблеми, но и много въпроси“.

Схемата с театъра в Разград: Обвиненият за съучастие в присвояването на близо 1 млн. лева, остава в ареста

Актьорът отправя апел за задълбочен контрол.

„Време е да помислим как се разходват средствата за култура и дали се разпределят по предназначение. Необходимо е да знаем, че държавата ще упражни контрол и ще защити правата ни. Всички ние, които протестирахме миналата година и извоювахме рекорден бюджет култура, трябва да получим увереност, че битката ни не е била напразно“, казва още Христо Мутафчиев и заключение добавя:

„Отказвам да ни третират като престъпници, защото знам и съм убеден, че хората, които защитавам не са такива. Очаквам виновните да понесат отговорност!“.


Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
БГНЕС