Политическата криза трябва да започне да се решава със сформирането на редовен кабинет, посочи лидерът на ДПС
47-то Народно събрание се учредява в една година, която ще запомним с много кризи и избори. Кризите предизвикваха избори и изборите задълбочаваха кризите. 47-то НС се отличава по това, че сме натоварени с безусловната отговорност да спрем поредицата от предсрочни избори и да започнем да решаваме кризите. Това заяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ.

Гласуващите дадоха своя глас на партиите, за да сложат край на политическата криза и да се обединят около работещи решения около проблемите им, но не дадоха власт на нито една партия, посочи той.

Депутатите от 47-ото Народно събрание положиха клетва (ВИДЕО)

Той заяви, че ДПС ще работи за възстановяване на нормалността в политическия диалог и парламента.

"Ниската избирателна активност се дължи и на затрудненията, предизвикани от машинния вот, наред с другите фактори. На всички ни е ясно, че на възрастното поколение и на по-малко образованите хора имаха затруднения в упражняването си правото на вот. В специален анализ трябва да отделим на организацията на изборите - два от тях бяха организирани от служебен кабинет. Именно на тях се надявахме, че ще изкоренят порочните практики на ГЕРБ от последното десетилетие да използват всички инструменти на изпълнителната власт да упражняват натиск върху структурите и избирателите на политическите опоненти. Точно обратно - натискът и репресията от страна на вътрешния служебен министър мина всякакви възможни граници. Под претекст за борба с купения вот бяха извършени незаконни арести, сплашване на активисти на партия да извършват агитация и т.н.", посочи той.

"В изборния ден в секциите влязоха полицаи, а това е тотално погазване на закона. Къде бяха ЦИК, РИК? Мълчат. ЦИК като основен орган създаде несигурност със своята некомпетентност да го управлява. Разполагаме доказателства, че ЦИК не отчете всички действителни доказателства. Това заслужава отговори. ДПС няма да остави нито един случай непроверен. Хората казваха, че тези извращения на полицията им напомня на тези мракобесни времена отпреди 89-та година. Безкритичното търпене на прояви на полицейщина ерозира държавата и не може да има никакво оправдание", продължи Карадайъ.

Кирил Петков: Време е да сложим смисъл в думите „народен представител“

По думите му още преди време ДПС са предложили формула за решаване на политическата криза - формула за ускорено развитие, а преди една година са предложили съставянето на експертен кабинет, който да управлява до края на 2020 година. Политическата криза трябва да започне да се решава със сформирането на редовен кабинет, посочи още лидерът на ДПС.

Според Карадайъ, България губи битката с пандемията заради "безотговорното отношение на изпълнителната власт" и коментира, че само за последните 3 месеца, страната ни е загубила повече хора, отколкото през Втората световна война. Той посочи, че при мерките по отношение на COVID-19 кризата не трябва да се допускат управляващи и опозиция, а да работят заедно и да има консенсус.