Доайенът д-р Силви Кирилов откри първото заседание на новото Народно събрание
Доайенът на 47-то Народно събрание д-р Силви Кирилов откри тържествено първото заседание на новия парламент, след като удари звънеца.

"Свидетели сме на необикновена ситуация - липса на доверие в институциите и политическата система. В обществото няма усещане за справедливост и законност. Бедността е ежедневие и засяга все повече сънародници от повече слоеве от общество. Множество съграждани са зад граница, повечето са млади хора и студенти". Така той откри тържеството си слово, адресирано към новите депутати.

Кирил Петков: Време е да сложим смисъл в думите „народен представител“

Силви Кирилов
БТА

"Много съм радостен и щастлив да видя толкова много млади хора в 47-то НС. Аз вярвам в младите - те носят свои идеи, високи идеали и очаквания", поздрави той младите лица в политиката.

Кирил Петков парламент Народно събрание
БГНЕС

Той призова народните представители трябва да загърбят различията си в името на националните и обществени интереси. Време е да си спомним, че волята и желанието за промяна, дори да са общи, правят нещата възможни, но не ги правят лесни. Прозрачността в действията на политическите сили и спазването на политическите обещания и политическата коректност ще възвърнат доверието в държавността. Народът ни възлага изключително важни и съдбовни задачи за решаване и ние трябва да оправдаем доверието с чувство за отговорност и с нашите интелектуални и морални способности за решаването им в името на България", посочи д-р Силви Кирилов.

парламент народно събрание депутати
БГНЕС


След това депутатите се изправиха и положиха клетвата, а след това химнът на Република България изпълни пленарната зала.

парламент клетва Народно събрание клетва
БГНЕС

"Заклевам се в името на Република България да спазвам Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководя от интересите на народа. Заклех се.", гласи клетвата. Народните представители подписаха клетвени листове. В пленарната зала прозвучаха химнът на Република България и химнът на Европейския съюз.

Президентът Радев: Надеждите към новия парламент са големи, а залогът съдбовен