/ iStock/Getty Images
Министерският съвет прие решение, с което разрешава участието на до 6 военнослужещи от състава на Националния мобилен модул по комуникационно-информационни системи на НАТО в Мисията на НАТО в Ирак (NMI) за период до 6 месеца, считано след 01.11.2022 г.

Ръководството на Министерството на отбраната счита успешното постигане на целите на NMI за един от ключовите фактори в цялостния процес за постигане на сигурност в региона, трайно решение за подобряване на сигурността и предотвратяване на възстановяването на Ислямска държава (ИД).

Комуникационно-информационните специалисти от националния мобилен модул ще осъществяват комуникационната и информационна поддръжка на щаба на мисията в Ирак.

Турция съобщи, че е неутрализирала девет бойци на ПКК в Ирак


Министерският съвет прие и друго решение, с което изменя РМС № 79 от 2013 г. за разрешаване участието на военнослужещи от въоръжените сили на Република България в Мисията на Европейския съюз за обучение на силите за сигурност на Република Мали.

С това решение се цели да се уеднакви размерът на командировъчните средства за военнослужещите от въоръжените сили на Република България, участващи в състава на операции и мисии извън територията на страната с оценка за степента на риска „ВИСОКА“.
БГНЕС