/ БГНЕС
Завърналият се в началото на пролетта сняг свари власти и шофьори неподготвени и през деня станаха немалко катастрофи, за щастие без жертви. Оранжев код за сняг и вятър е обявен за девет области в петък. От полицията и пътната агенция съветват шофьорите да не тръгват с неизправни автомобили, без зимни гуми или с малко гориво.
 
Катастрофа между пет коли и тир затвори за движение Северната скоростна тангента в София, в посока Калотина. Двама души бяха откарани в болница. Минути по-късно на същото място стана и втора катастрофа. При нея обаче нямаше пострадали. Временно движението бе ограничено за всички превозни средства в платното от „Ботевградско шосе” в посока Калотина.

Катастрофа блокира Северната тангента в София
 
Двама души са с опасност за живота след тежка катастрофа на пътя Варна - Добрич. Около 13:20 часа днес преди разклона за село Изворско водачът на кола „Пежо”, движейки се в посока Добрич, загубил контрол над автомобила, навлязъл в лентата за насрещно движение, където се блъснал в товарен автомобил, напуснал пътното платно и се блъснал в дърво. Тежко са пострадали водачът на лекия автомобил и неговият спътник. Двамата са откарани в болница с опасност за живота.

Двама с опасност за живота след катастрофа на пътя за Добрич
 
На автомагистрала "Марица", в района на Димитровград пък се удариха автомобил и снегорин. Снегоринът е избутал автомобила в разделителната мантинела. При инцидента е пострадал шофьорът на колата, който е със счупена китка. За кратко движението по магистрала "Марица" край Димитровград в две от платната беше ограничено.

Катастрофа между автомобил и снегорин, има пострадал
 
На пътя Русе - Бяла, в района на Две могили, около 14.30 часа стана верижна катастрофа, при която пострадаха шестима души. Ранените са откарани в болница. При обилен снеговалеж и силен вятър е настъпило пътно произшествие между четири превозни средства - автомобил, джип, ТИР и пътнически автобус. По автобуса, който е на "Етап - Адресс", са нанесени материални щети, но пострадали сред пътниците няма. Според Галя Топалова, президент на компанията „Етап – Адресс”, пътят не е бил почистен и настилката е била заледена. Пътят Русе-Бяла е затворен до изясняване на причините за катастрофата, организиран е обходен маршрут през град Две могили и село Батишница.
 
Междувременно на територията на област Русе са регистрирани още няколко произшествия заради влошената метеорологична обстановка.

Тир с плодове се обърна на магистрала „Хемус” (ВИДЕО)
 
Тир с плодове пък се обърна рано сутринта на автомагистралаХемус”, в близост до разклона за Ботевград. 20 тона портокали, лимони и ягоди се оказаха в канавката. Тирът е с благоевградска регистрация. Шофьорът не е пострадал, има само материални щети. Тирът беше готов за изтегляне едва вечерта, тъй като стоката от него е трябвало да бъде пренатоварена в друго превозно средство.

АПИ: Карайте внимателно и със съобразена скорост
 
Шофьорите да карат внимателно и със скорост, съобразена със зимните условия и без резки маневри, апелират от Агенцията "Пътна инфраструктура". Над 1000 машини почистват пътните настилки в районите със снеговалеж в момента. Работата на екипите не е спирала, но при продължаващи валежи е невъзможно пътищата да са почистени до асфалт, посочват от агенцията.