Мотивите срещу изселническия вот вече в КС
Мотивите срещу изселническия вот вече в КС / netinfo

Опозицията е изпратила искането си до Конституционния съд за тълкуване на принципа за уседналост, заложен с промените в Закона за местните избори, съобщиха от СДС. Причината народните представители о цялата опозиция да сезират съда е, че с измененията в закона депутатите не дадоха определение за това какво точно представлява уседналостта, освен изискването право на глас наесен да имат само онези български граждани, които през последните 10 месеца са живели на територията на съответната община.

Десницата и „Атака” събраха над 50 подписа под искането си. Опозицията атакува основно процедурата по приемането на един от спорните текстове около т. нар. принцип на уседналост, защото са допуснати три гласувания по една разпоредба.

Решението да сезира КС опозицията взе още при окончателното гласуване на промените преди две седмици, когато отпаднаха всички пречки пред изселническия вот на местните избори наесен. След спорове и процедурни хватки БСП и ДПС тогава успяха да се наложат над опозицията и НДСВ, в резултат на което отпадна изискването наесен да могат да пускат бюлетини само онези български граждани, които са живели на територията на страната по постоянен и настоящ адрес най-малко десет месеца преди датата на вота.