Валежи и оттичане ще повишават нивата на реките, съобщиха от Министерството на околната среда и водите.

В резултат на интензивни валежи има вероятност от възникване на поройни наводнения в следобедните часове днес във водосбора на р. Първенецка, а през нощта в басейна на Стара река /Пещерска/ и в басейна на р. Въча - в горното течение на реката над яз. Въча, както и във водосборите на реките Фотинска, Гашня и Девинска. Вероятност за възникване на наводнения има утре, в ранните сутрешни часове в басейна на р. Марица - в горното течение на реката до гр. Пазарджик, както и във водосборите на реките Мътивир, Тополница в горното течение /над яз. Тополница/, Яденица и горното течение на р. Стряма.

Частично бедствено положение в Старозагорско и Горна Оряховица

Системата за ранно предупреждение за водосборите на реките Марица и Тунджа на НИМХ прогнозира водното ниво на р. Тунджа при гр. Ямбол да премине над жълтия праг за предупреждение във вечерните часове във вторник. Водното ниво на р. Тунджа при гр. Елхово ще премине над жълтия праг за предупреждение в сутрешните часове на 5 юни.

Поради продължаващата валежна обстановка в страната, НИМХ обявява за утре предупреждение от първа степен /жълт код/ за интензивни валежи, придружени с гръмотевици, градушки и усилване на вятъра в Западна и Централна България. На места се очакват количества до 20-25 л/кв.м, в планинските райони и повече.

Жълт код за обилни валежи в 15 области за вторник

В Дунавски басейн днес и през следващите три дни вследствие на валежи и оттичане водните нива на реките в басейна ще се повишават, като по значителни ще бъдат в реките западно от р. Русенски Лом. Водните количества ще бъдат под праговете за предупреждение.