Москов отне правата на патолог от Онкологията в Пловдив, лекари протестираха в защита на професията
Москов отне правата на патолог от Онкологията в Пловдив, лекари протестираха в защита на професията / DarikNews.bg, Искра Койчева
Лекарите от Онкологията в Пловдив: Не ни отнемайте правото да лекуваме
91047
Лекарите от Онкологията в Пловдив: Не ни отнемайте правото да лекуваме
  • Лекарите от Онкологията в Пловдив: Не ни отнемайте правото да лекуваме

Здравният министър Петър Москов е издал заповед лекарските права на патолога от Онкологичния център в Пловдив д-р Петко Маслев да бъдат отнети за срок от две години.

От здравното министерство определят стъпката като превантивна мярка, която се предприема, докато в здравното заведение текат проверки на прокуратурата, здравната каса и изпълнителната агенция „Медицински одит". Те бяха инициирани след съмнения за сгрешени диагнози и ненужни операции в онкологичния център.

Министър Москов отне правата на патолог от онкологията в Пловдив

Москов е изпратил и писмо до кмета на Пловдив Иван Тотев, в което настоява в най-скоро време да бъдат предприети промени в ръководството на заведението, както и да бъде въведен постоянен контрол на качеството на работа. До момента „Медицински одит" е констатирала нарушения при лечението на осем пациенти, като нарушенията са били свързани със системно и грубо нарушаване на медицинските стандарти и правилата за добра медицинска практика.

„Не ни отнемайте правото да лекуваме". За това призова персоналът на Комплексния онкологичен център в Пловдив на протестен митинг, който се състоя по-рано днес пред втора база на Центъра. Повече от 50 души се събраха, за да защитят професията и лечебното заведение, като отново заявиха, че са обект на мощна и грозна корпоративна атака по повод изнесените информации за сгрешени диагнози и ненужно отстраняване на органи в предаването „Господари на ефира".

Ръководството на КОЦ-Пловдив: Няма нарушения в лечението на пациентите ни, атаката срещу нас е мощна и грозна

„Заключението на Комисията по вътрешно разследване е, че операциите са извършени съвършено точно, с отлично познаване на онкологичната доктрина, отлично изпълнение и отлични резултати. Нито един от пациентите не е починал и нито един от тях не е със следоперативни отклонения", заяви д-р Ваня Балева по повод конкретните случаи.

Москов отне правата на патолог от Онкологията в Пловдив лекари протестираха в защита на професията
netinfo

Д-р Георги Кръстев, шефът на Регионалната колегия на Българския лекарски съюз, съобщи, че на председателя на БЛС ще му бъдат изпратени констатациите на вътрешния одит по въпросните случаи.

От РЗИ-Пловдив са потвърдили, че няма постъпили оплаквания при тях от пациенти или други сигнали за нарушения в работата на Онкологичния център в Пловдив, допълни Кръстев.

„Ще направим всичко, което е необходимо като проверка, но няма да позволим да бъде опетнено името на едни изключително добри лекари", категоричен беше той.

Проверяват онкодиспансера в Пловдив след шокиращи разкрития

От Регионалната колегия на Българския лекарски съюз ще поискат становищата на бордовете по онкология, хирургия и гинекология по изнесените информации.

С плакати „Да защитим лекарите, които спасяват човешки животи" и „60 0000 случая годишно - 60 000 човешки съдби", бивши и настоящи пациенти на КОЦ Пловдив за пореден път се обявиха в подкрепа на персонала на лечебното заведение.

Москов отне правата на патолог от Онкологията в Пловдив лекари протестираха в защита на професията
netinfo