Мониторинговата група към Европейския парламент ще проучва обстоятелствата около ареста на бившия премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов. Това съобщи" нейната председателка София ин'т Велд.

Арестът на Борисов е бил незаконен, постанови съдът

Искането е получено преди няколко дни от конференцията на председателите на Европейския парламент. Пред БНР членът на групата Владимир Билчик, който е от Европейската народна партия, поясни:

"Ние искахме да проведем дебат по въпроса в пленарна зала, но това не се случи. Ще разгледаме обаче въпроса в мониторинговата група. Ние обсъждаме всякакви въпроси по върховенството на закона, свързани със ситуацията в няколко страни, в т.ч. и в България. Трябва да кажа, че мисията ни там беше много добра. Така че ще разгледаме този въпрос много сериозно."

Адвокат Менков: Борисов е политик от световна класа, няма да съди държавата заради ареста

Самата Европейска народна партия се отказа от провеждането на дебат по въпроса след възражение от останалите парламентарни групи.

Бившият премиер бе арестуван през март след акция на МВР в дома му и освободен още на следващия ден, след като се разбра, че българската прокуратура не е била уведомена за акцията.

БНР