/ Дарик-Благоевград
ВиК в Благоевград предупреждава своите абонати за мними инкасатори, които обикалят домовете на жителите на града и околните села, предава БНТ. Измамниците имат за цел да влизат в имотите на гражданите, за да огледат какво ценно има в тях и по-късно да се върнат, за да ги оберат. Някои дори предлагат да събират пари на място.

Един от последните сигнали е от село Бело поле. Мнимите инкасатори стават все по-креативни, оставяйки бележки на хората за дължимите им суми.

Крадла, представила се за инкасаторка, отмъкна 1000 лева от дядо

"През последните няколко седмици получихме сигнали, че има такива мними инкасатори, които се представят за служители на ВиК и събират неправомерно такси. Апелираме към нашите потребители да бъдат внимателни. Нашите инкасатори, нашите служители носят отличителни знаци - имат табели, баджове, на които са изписани имената, съответно и дрехите са с изписано "ВиК Благоевград", коментира Росица Димитрова, директор на водното дружество.

Няма информация за някой вече измамен. Прави се превантивна кампания за потребителите. На сайта на дружеството има график на посещенията. Там са изписани и имената на служителите на дружеството. Има и денонощна телефонна линия за гражданите.

"Преди около седмица, около 17:30 часа, жена, прибирайки се вкъщи, вижда лепенка на вратата. На лепенката има телефонен номер, три имена на мъж и указания, че трябва да се обади, за да заплати задълженията си. Тя беше много притеснена, обади ми се. Аз ѝ казах - дай ми на мен имената и телефонния номер. Обадих се, някаква жена вдигна, каза, че има задължения лицето", разказва кметът на село Бело поле Иван Стойчев.

Ало измамници взеха 2000 лева от доверчива жена в Берковица

Според него целта е да се обади потърпевшият. Кметът подозира, че телефонът, на който се звъни, е импулсен. Той е предупредил всички жители на селото да се обаждат на него при подобни случаи. Стойчев не е сигнализирал полицията.
БНТ