/ БГНЕС
Депутатът Стою Стоев ще бъде председател на комисията по правни въпроси в Народното събрание. Кандидатурата му беше приета със 123 гласа, дадени единствено от ГЕРБ и ПП-ДБ.

Постът бе договорен между двете коалиции, които след формирането на парламента се разбраха на всеки три месеца да бъдат сменяни председателите на НС и на правната комисия. По тази линия Росен Желязков от ГЕРБ-СДС стана председател на парламента.

ПП-ДБ обвини ГЕРБ-СДС в нарушаване на „джентълменското споразумение“, Атанасова отрече

Миналата седмица от ПП-ДБ отправи остри критики към ГЕРБ-СД, че са нарушили т.н. джентълменско споразумение, тъй като все още нямаше избран председател на комисията.

Стою Стоев е роден на 11 ноември 1992 г. в град Пловдив .Завършили е Националната природо-математическа гимназия в София, а през 2017 г. се дипломира със специалност „Право“ в Нов български университет.
 

Стою Стоев
БТА


Изборът на Стоев предизвика недоволство в редиците на останалите парламентарни групи.

Кристиан Вигенин от БСП отбеляза, че не е редно в българския парламент по този начин да се избират председателите на комисии. „Вие си позволихте още от самия старт на НС от ГЕРБ и ПП-ДБ да правите такива сепаративни споразумения, които са против Конституцията и правилника на НС. Събрали се две групи, решили си, ротират се и на практика вие разкъсвате единството на НС. Затова ние гласувахме против това предложението да влезе в дневния ред, против това г-н Стоев да оглави правната комисия“, заяви Вигенин и посочи, че се надява това да е за последно не само в този, но и в следващите парламенти.

Тошко Йорданов от ИТН каза: „Подобни договорки за ротиране и избиране на председатели е любовен танц, унизителен, между две ПГ. Това, което наблюдавахме и гласувахме против е унизително отношение на две ПГ към целия парламент, към българския народ, защото същите тези две ПГ загубиха три седмици да се надлъгват с правене на правителство, същевременно ГЕРБ достигнаха дъното на самоунижението пред ПП и според нас би било доста добре сега при втория мандат, ако вземете да се съберете, единият да арестува другия, другият да арестува пък другия, така че да предоставите радост на целия български народ.“

Стою Стоев е един от опитните юристи на ПП, който освен автор и съвносител на редица законопроекти, е неизменна част и от екипа, който изготви законодателната програма, послужила като основа на втория мандат, получен от акад. Денков в 48 НС. Това съобщиха за медиите от "Продължаваме промяната".

Също така, той беше част от контактната група, която определи законодателните приоритети пред 49-то НС. Именно ангажираността му към създаването на програмата със законодателни приоритети отпуши процедурата по избор на председател на 49-ия парламент и стартира работата му, напомнят от ПП.