Сега ще видим дали ще има мнозинство за председател на Народното събрание. Както традицията повелява председател е винаги представител на коалицията, спечелила изборите. Това каза пред БГНЕС народният представител от ГЕРБ-СДС Даниел Митов.

"Оттам насетне ще видим дали ще тръгнат нещата в духа на конструктивизма, дума, която много хора използват, и се надявам да влязат в нейния дух", заяви Митов.

Той подчерта, че доста партии са издигнали свои кандидати за председател на парламента, но трябва да бъде избран един и оттам насетне през гласуванията на заседанията на председателския съвет ще се види дали ще се стигне до подкрепа на кандидата на ГЕРБ-СДС Росен Желязков.

Старт на 48-ото Народно събрание: Какво ще се случи днес

На въпроса дали очаква, че ще бъде съставено правителство с първия мандат, Даниел Митов отговори: "Ако останалите политически партии докажат, че разбират, че в момента, в който влязат в българския парламент, стават представители на целия български народ и трябва да уважават вота и на избирателите, гласували за други партии, влезем в разговор, разберем се около приоритетите, важни за държавата – намаляването на инфлацията, заздравяването на бюджетната дисциплина и публичните финанси, намаляване цените на електроенергията, цените на газа, на горивата, тогава вече със сигурност можем да очакваме и нещо по-различно."

Надявам се да има повече разум, все пак сме се събрали, за да работим. Това заяви Христо Гаджев от ГЕРБ, минути преди първия пленарен звънец на новото 48-мо Народно събрание. Гаджев отбеляза, че винаги в парламента първата сила излъчва председател и след това се провежда гласуване. “Ще видим декларацията на останалите политически групи“, добави той.

Влизаме с ясната нагласа, че ще бъдем конструктивна опозиция, каза бившият премиер от ПП Кирил Петков навлизане в парламента. Ще следим абсолютно внимателно за всеки лев на данъкоплатеца, каза той.

Вярвам в разума на всички народни представители и вярвам, че ще имаме избран нов председател на НС. Може би след по-продължителни дискусии отколкото се случва в предишни откриващи заседания, но ще има избран председател. Това каза Никола Минчев от "Продължаваме промяната" в парламента, който е и кандидат за председателския пост, предаде БГНЕС.

Предполагам, че ще има процедурни хватки. Вече имаме опит, били сме в едно НС, и аз конкретно като председател съм имал възможността как се прилагат и към мен процедурни хватки, така че подготвени сме и за такива казуси, това е част от парламентарната практика, коментира още Минчев.

Гласуването тук няма да предопредели по никакъв начин неучастието ни в разговорите, инициирани от ГЕРБ-СДС, категоричен е Минчев.

Надявам се, че колкото и да е кратко това Народно събрание да е полезно за българското общество и страната да бъде придвижена в няколко стъпки напред. Това заяви Искрен Митев от Продължаваме промяната минути преди първия пленарен звънец на новото 48-мо Народно събрание, предаде БГНЕС.

Митев посочи, че заявките от всички лидери са, че когато няма да изпълнява бюджета, всяка партия ще се опита да направи много разходи, който не можем да оправдаем.

Той изрази надежда, че ще се събере дори временно някакво мнозинство, което да приеме законите по ПВУ или поне да направи смислен бюджет.

“ГЕРБ просто принудиха останалите партии да направят предложение за председател на НС заради репутацията на Росен Желязков”, каза той. Според него, кандидатурата на Кристиан Вигенин също е подходяща.

Надявам се популизмът вече да е излязъл от всички политически партии, да виждаме проблемите, че са много близо пред нас. Това заяви на влизане в парламента Георги Свиленски от БСП, предаде БГНЕС.

Нямаме време за разтягане на празни приказки. Нека да дойде третият мандат, ще видите - така Свиленски коментира въпрос как ще процедират от левицата, ако им бъде връчен на тях трети мандат за съставяне на правителство.

Ако мислим за България, трябва да има правителство. Това заяви депутатът от ДПС Делян Пеевски. Той заяви, че основната задача на новоизбраното 48 Народно събрание е да направи така, че хората да живеят по-добре. „Моята мотивировка е да работя за моите избиратели, които са ми гласували доверие“, добави той.

Бог да благослови умовете и сърцата ни за добри дела за хората, а не за партийните си интереси и за глупости. Това заяви Йордан Цонев от ДПС навлизане в парламента.

"Правото е на най-голямата група да има председател. Това е нарушавано само два пъти досега в цялата 30 и няколко годишна история на прехода. Не сме взели решение. Сега сутринта ще вземем, но по принцип така е редно", каза още Цонев.

Демократична България ще подкрепи Никола Минчев за председател на парламента заради личните му качества. Това каза Йордан Иванов от партията преди първото заседание на парламента. Ние като сила на разума няма да издигаме свой кандидат за поста. Партиите влязоха в предизборна риторика, затова има толкова кандидатури за председателския пост, категоричен е Иванов.



БГНЕС