/ БГНЕС
Абсолютно всичко по закон и по регламент е изпълнено и този протест е срещу българското и европейското законодателство, каза министърът на земеделието и храните Кирил Вътев пред журналисти в парламента относно поредния протест на животновъди и оранжерийни производители пред Министерството на земеделието и храните (МЗХ). 

Протест на животновъди и земеделци: Другия път ще дойдем с говедата, тоягите и вилите

Исканията на протестиращите не са основателни и всъщност ние сме изпълнили доста над техните искания с тази допълнителна помощ за енергийни разходи, която сме внесли за нотификация вчера или онзи ден, заяви земеделският министър. „Всичко, което по закон се полага, е изплатено. Има една помощ за дребни преживни животни, за която сме качили индикативен график преди 20 дни и тя ще се изплати от утре до понеделник“, добави той.

"Извоювали сме 30 000 евро над допустимия праг от 250 000 евро, който е заради войната в Украйна, и това е еднократна помощ, каза още Кирил Вътев. Тази помощ най-големите са взели още през 2022 г., но тя е еднократна за целия период. До момента няма регламент, който да е за 2023 г., има за 2024 г.", добави той.

С другите четири погранични страни – Полша, Унгария, Словакия и Румъния, направихме разговор на последната среща в Брюксел, че ще настояваме за 2024 г. да има отново помощ за войната в Украйна, заяви Кирил Вътев.   

За призива на протестиращите да си подаде оставката, той коментира, че това не е лицето на българското земеделие и животновъдство. „Тези, които са на пазара, които успяват на пазара, не са тук. Освен това, ако разгледате по-отблизо кадрите, ще видите, че има лица на хора, които нямат нищо общо със земеделието“, заяви министърът на земеделието.  

Относно продажба на земеделска земя през 2025 г. и прочетеното от парламентарната трибуна становище на МЗХ, Кирил Вътев каза, че „в бюджета за 2024 г. няма заложена такава, а в 2025 г. има заложена една цифра, която съвпада с кореспонденцията, но тя е свързана с други приходи“. Нашето становище е категорично против, допълни министърът на земеделието.

Попитан с какви други приходи е свързано, той отговори, че не е пояснено и в отговор на друг въпрос уточни, че категорично не е свързано с продажбата на земеделски земи. По думите му други приходи може да има всякакви, във всеки бюджет се залагат както непредвидени разходи, така и други приходи. 
Теодора Цанева/БТА