/ БТА
В МЗХ няма нито едно партийно назначение, всички са експерти. Не се занимаваме с отделни сектори в земеделието, а с цялата агрохранителна верига. Целта е на трапезата да има повече български храни, произведени от повече български суровини.

Това заяви министърът на земеделието Кирил Вътев, който представя екипа си в министерството.

Земеделският министър заяви, че новият екип ще работи за това да има повече български продукти от български суровини.

“Имаме такъв проблем при мляко, месо и плодове. Искаме да върнем конопа, който отиде в Румъния. Има твърде много пари в българското земеделие, но те не дават резултат”, обясни министър Вътев.

Той заяви, че една от целите е да "направим всички наредби лесни за разбиране", за да се разберат от хората и с малко образование.

“Така да променим наредбите, че българският земеделец да не потъва в административни проблеми. Акад. Денков иска опростяване на всички процедури. Целта е да се спести времето на производителя, и той само са произвежда по-ефективно”, подчерта министър Вътев.

При производството на мляко имаме нужда от пасища за животните, но те не са дадени на животновъдите, а на хора без животни, които получават субсидии. “При субсидиите има доста аномалии, които трябва да бъдат решени. Знаем за проблемите”, заяви министър Вътев.

Има нагласа в правителството земеделието да стане приоритетен отрасъл. Не сме привърженици на тезата, че метанът, който отделят кравите, ще промени климата на Земята, подчерта министър Вътев, и обеща да работи плътно с БАН по въпросите на климатичните промени.

Целта на всички промени е да бъдат подпомогнато пчелен мед, зеленчуци, месо, мляко, каза още той.

Беше представен и екипът, с който той ще работи.
БГНЕС