/ БТА
Министерството на електронното управление спази закона и на 28 септември 2022 г. предостави достъп до изходния код на машините за гласуване на всички регистрирани политически наблюдатели, които имаха интерес, посочват от пресцентъра на ведомството. Това се случи за първи път, след като с решение № 1389 от 5 септември 2022 г.

Централната избирателна комисия разреши достъпа до изходния код на регистрираните политически наблюдатели по процеса на удостоверяване, който се проведе в Министерството на електронното управление, се отбелязва още в съобщението. 

Борисов за изборите: Машините са пипани 100% (СНИМКИ/ВИДЕО)

Вчера лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви в Стара Загора, че машините за вота на 2 октомври са били „пипани 100%“. Той поиска от ЦИК да разрешат на компютърните специалисти от всяка една партия да видят какво става със софтуера, когато имаш кода. В отговор на това бившият министър на електронното управление Божидар Божанов написа във Фейсбук, че достъп до кода е бил предоставен преди изборите. По думите му не са се явили представители на ГЕРБ.

Във връзка с искането да се предостави кодът на софтуера на машините за гласуване, Централната избирателна комисия (ЦИК) информира, че това е направено още преди провеждането на изборите за народни представители. 

 
БТА