Войната е все по-жестока и старшна, нуждаем се от правителство, заяви лидерът на ГЕРБ
"Машините са пипани 100%. Надявам се ЦИК днес да ме опровергае и да разрешат на компютърните специалисти от всяка една партия да отидат и да видят какво става с софтуера, когато имаш кода. Само това не разрешиха, кода, за да можем да проверим колко е точен изборът. В присъствието на ЦИК, да отворят и да погледнат за да няма тези съмнения. 70 000 души да отидат до урните само за да натиснат копчето "не", не за никого, познавайки българите. Може да има 20, 50 да са, 70 000 души да отидат, колкото Стара Загора град, само за да натиснат копчето "не". Тези съмнения изрази лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, който посети Стара Загора и църквата "Св. Игнатий Старозагорски". 

Бойко Борисов в Свети Игнатий Старозагорски
БТА

Борисол обясни, че е поръчал на секретаря на ГЕРБ да отиде в ЦИК и да провери, но е категоричен, че няма да сезира прокуратурата.  

По-късно от пресцентъра на партията изпратиха съобщение, че "Сорс кодът на софтуера, чрез който беше проведено машинното гласуване на изборите за Народно събрание на 2 октомври 2022 г., да бъде предоставен на всички упълномощени наблюдатели и други заинтересовани длъжностни лица. Това настоява ГЕРБ в писмо до Централната избирателна комисия, Министерство на електронното управление и „Сиела Норма“ АД". Поводът за искането са съмнения, че машините за гласувани са манипулирани.

Бойко Борисов в Свети Игнатий Старозагорски
БТА

"Тези резултати от изборите, би трябвало да накарат всички, както ние сме се смирили, да се смирят и те", заяви още лидерът на ГЕРБ по време на посещението си в Стара Загора.  

"Виждате взривове в Киев, потопиха най-личното нещо, което е направил Путин през мандата си, моста над Крим. Войната е все по-жестока и все по-страшна. Нуждаем се от правителство и парламент, затова предложих неутрални хора", допълни Борисов. 

 "Ясно е, че ние не се харесваме", призна лидерът на ГЕРБ. 

"С голямо уважение се отнасяме към "Възраждане", и много по-лесно би се работило с тях, защото са сериозни хора. Проблемът там е идеологически, защото няма на какво да стъпим", каза още Борисов.

Бойко Борисов в Свети Игнатий Старозагорски
БТА

Сред основните различия Борисов посочи, че от "Възраждане" настояват за излизане от НАТО и Европейския съюз, да не се влиза в еврозоната и да не се подпомага Украйна. 

"Български възход и Стефан Янев са се заявили, но ние без "Възраждане", не можем да направим правителство, категоричен е Борисов. 

"Ние не предлагаме коалиция, защото е невъзможно", заяви Борисов и даде пример как ДПС са предлагали за Ф-16, за еврозоната и Северна Македония.

"Така по такива политики можем да намерим единомислие и да прекараме държавата през кризата. Плана за възстановяване, законите, 5-6 неща, които с лекота тези партии биха ги подписали", заяви Борисов.

Добрев: Кабинет без ГЕРБ или ДПС не може математически

На въпрос защо се е отказал от депутатското си място, лидерът на ГЕРБ заяви: 

"Защо аз обикалям страната, аз съм депутат от всички области, когато партията ми е победила".

Той коментира и камионът, който се взриви на кримския мост, за който се твърди, че е тръгнал от България.

"Този камион се е движил през пет държави, маса време. Ясно е, че взривът не е натоварен тук, защото не може да мине границите, ще се самовзриви някъде, каза той и добави, че във време на война всеки гледа да изхвърли напрежението навън".

Бойко Борисов в Свети Игнатий Старозагорски
БТА

На журналистически въпрос дали има готов кандидат за премиер, лидърт на ГЕРБ бе категоричен:

"В момента има над 200 човека, готови за премиер. Имаме ли написано върху какво депутатите ще гласуват, все мераклии ще се намерят",  заяви Борисов.

Относно Кримския мост и твърдението за българска следа, лидерът на ГЕРБ каза:

Бойко Борисов поздрави и новоизбрания кмет на Вълчи Дол Георги Тронков, който бе кандидат на ГЕРБ. 

За поста се състезаваха Преслав Петров от партия „Свобода“, Николай Христов от „Възраждане“ и издигнатият от инициативен комитет Георги Георгиев.

Георги Тронков спечели изборите и през 2019 година, но правомощията му бяха предсрочно прекратени.