Никола Минчев от ПП-ДБ заяви, че още е предмет на разговори кой ще е новият външен министър. "Желанието на ПП-ДБ е това да е Николай Денков. Надявам се това нажежаване на страстите да улегне и в по-спокоен тон да продължат дискусии", заяви по NOVA Минчев.

Денков: Не искам поста на външен министър, но искам гласът на ПП-ДБ да се чува в чужбина

По думите му темата не трябва да пречи на попълване на регулаторите, както и продължаващите промени в Закона за съдебната власт.

„Не съм казал, че отстъпваме, просто казвам, че другите приоритети за мен са изключително важни”, заяви Минчев. Той аргументира желанието им Николай Денков да е външен министър с думите, че в противен случай голяма част от външната политика на страната ще е концентрирана в ръцете на ГЕРБ-СДС.

„Искаме след ротацията както и ГЕРБ-СДС, така и ние да имаме възможност по институционален път да работим, защото се получава тази концентрация на външен досег изключително в ГЕРБ-СДС”, заяви Минчев.

Той отчете, че в декларацията за съвместно управление не е записано кой какъв ресор ще получи след ротацията.  Минчев изрази очакване единствените предстоящи избори да бъдат тези за Европейски парламент.

„Не мисля, че избори ще доведат до някаква по-позитивна ситуация или мнозинство, което ще очертае по-лесно управление”, заяви Минчев.

Според него от резултатите на правителството и мнозинството в НС ще зависи дали ще има и друга ротация след тази през март.

Минчев каза още, че в момента не е фокус на работа подписването на коалиционно споразумение.  Той допълни, че очаква минимални промени в състава на Министерския съвет. „Не мога да кажа конкретни имена, докато всичко не е договорено и официализирано”, заяви Минчев.

Той заяви, че очаква идната седмица да бъде първото заседание на комисията, която да установи фактите и обстоятелствата около убийството на Мартин Божанов-Нотариуса. Минчев е председател на новосформираната комисия. Той коментира, че вътрешният министър Калин Стоянов ще бъде поканен да информира депутатите по случая. „Той е бивш директор на ГДБОП, така че и по тази линия може да даде допълнителна информация, той ще бъде канен, Борислав Сарафов също.

На въпрос дали Делян Пеевски ще бъде поканен за изслушване в комисията, Минчев заяви: „Може да бъде поканен, той е народен представител, и сам може да дойде”.

Председателят на Народното събрание Росен Желязков от ГЕРБ-СДС също коментира предстоящата ротация. "Няма да съборим кабинета, готвим се за ротация", заяви .Желязков.
 


„ДБ има доста балансирана и отговорна позиция по претенциите на ПП-ДБ. Сякаш този казус с желанието на премиера да продължи с качеството си на вицепремиер и външен министър първоначално изглеждаше като лично, а се облече и в партиен контекст”, допълни Желязков.

Той определи като „нежелателна” възможността да се правят избори в края на годината, след втората ротация. „Това е нашето разбиране – минимални промени, ако трябва изобщо да има промени, защото трябва да има устойчивост”, каза още той.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
NOVA