Министър-председателят акад. Николай Денков коментира предстоящата ротация. "Аз не искам поста на външен министър като такъв. Това, което искам е гласът на „Продължаваме промяната-Демократична България“ да бъде достатъчно силен така, че да се чува в чужбина", заяви той.

Габриел за това дали ще отстъпи МВнР на Денков: Нищо не е договорено, докато всичко не е договорено

"Това означава, че ние преговаряме, аз също съм един от партийните лидери", добави министър-председателят.

Денков заяви, че от страна на ПП-ДБ искат да продължи ротацията по начина, по който е била договорена и след тези 9 месеца да се види дали може да се продължи нататък с пълен мандат.

"Освен изпълнението на управленската програма, която е до края на годината, ние още сега започваме управленска и законодателна програма до края на мандата", допълни Денков.

Той обясни, че с Мария Габриел обсъждат аргументи в една и друга посока, по думите му те си имат уважение, изслушват се и всеки се опитва да разбере гледната точка на другия.

Денков коментира, че не би искал да навлиза в "кухнята на преговорите".

"Значението на спора е свързано с това кой и как ще обясни в чужбина какво се случва в България", допълни той.

Според Денков хората, които имат най-силна позиция, когато стане дума за външна политика, са премиерът и външният министър.

Той добави, че когато двете позиции се заемат от едно и също лице, това означава, че обясненията какво се случва в България, освен външната политика, ще бъдат представени от един единствен човек.

Премиерът коментира и темата за Шенген. "България има много силна подкрепа от Нидерландия и от много други държави - Германия, Испания, които винаги са ни подкрепяли. Важно беше тази подкрепа от Нидерландия да се приключи като казус, след промените, които направихме в Конституцията и правосъдна система", заяви Денков.

Рюте е оптимист: България може да стане пълноправен член на Шенген до края на годината

"Всичко това помогна Нидерландия да каже "затваряме това досие" и с това да ни помогне да направим крачката напред", допълни Денков.

"Това, което днес добави Марк Рюте е, че продължават да ни подкрепят безалтернативно и това, което също добави е, че ще работи с други държави, очевидно имайки предвид и Австрия в частност, за да ни помогне да направим последната крачка", заяви още министър-председателят.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня