„Факт е, че имам най-добрия поглед върху цялата пленарна зала. Но това не е стока за набелязване. Това са хора със съвест. Всеки от тези народни представители от ПГ на ИТН, който смята, че настоящия начин на действия, които ръководството му предприема не е най-добрият за България и не затова депутатът е влязъл в политиката – се надяваме, че може да реши, че има и по-добър път”. Това заяви в студиото на NOVA председателят на НС от "Продължаваме промяната" Никола Минчев в коментар на въпроса има ли набелязани 12 депутати, които да подкрепят актуализацията на бюджета в парламента.

Той беше категоричен, че той няма списък с хора, които да отмята. „Не мисля, че някой води точен списък, защото това не е точна наука. В крайна сметка има хора, съвест, убеждения”.

Симеонов от ИТН: Петков не ми е предлагал постове, нито пари

„Няма потвърдени първи имена и лица. Това е постепенен процес, в който хората разбират накъде вървят и накъде могат да тръгнат. Категорично вярвам, че можем да намерим тези 12 души, които да ни подкрепят. ИТН е най-очевидния избор. В НС има 240 депутати, всеки от които е със собствен морал и действа по собствена съвест и убеждения. Така че, всеки, който би искал да ни подкрепи – това е чудесно”, посочи той. И допълни: „Няма отправени конкретни покани. Ние предлагаме – заедно да работим за бъдещето на страната”.

Той коментира и овакантяването на министерските кресла. „На практика те не са овакантени. Има подадени оставки – и то не всички. Те обаче трябва да минат през НС и там да гласуваме смяната на едни министри с други. Това трябва да стане с проект на решение на МС с персонални промени. Няма законов срок, който да регламентира тази процедура”, обясни Минчев.

От „Продъжаваме промяната“ отговориха на „Има такъв народ“

По думите му актуализацията на бюджета е по-големият приоритет в момента. „Тя трябва да бъде приета до края на месеца, за да могат да се изчислят пенсиите и от 1 юли пенсионерите да могат да получават новите си пенсии. Това има приоритет пред смяната на министрите. Актуализацията е по-важният въпрос”.
NOVA