/ БТА
Щъркелите са едни от най-известните мигриращи птици в света. Те прелитат големи разстояния от топлите земи на Африка до по-хладните области на Европа през пролетта, за да се размножават и да прекарат лятото. България е една от техните любими дестинации в Европа, където могат да намерят подходящи условия за гнездене и хранене.

През пролетта, щъркелите прелитат хиляди километри, за да стигнат до България. Техният път започва в Африка, където прекарват зимата, и продължава през Испания, Франция и други страни, преди да достигнат до България. Според изследвания, щъркелите могат да прелетят до 200-300 километра на ден, като използват термални и въздушни течения, за да спестят енергия.

Не може да се даде точно разстояние, което щъркелите преминават, защото то варира в зависимост от техния стартова локация и крайна дестинация. Но общоприето е, че те изминават от 5000 до 15000 километра. Разминаването в километрите е голямо, защото има различни маршрути. Някои от животинките предпочитат да преминават през Арабския полуостров, докато други избират маршрути през Източна Африка или западните брегове на Средиземноморието.

В България, щъркелите обикновено се заселват в гнезда на високи сгради, стълбове или дървета, където могат да се гнездят и да отглеждат малките си. Те се хранят предимно с риба, жаби, насекоми и други малки животни, които могат да намерят в околната среда.

Щъркелите са символ на пролетта и обновлението на природата. Техният прелет през България е важно събитие за местните жители, които ги посрещат с радост и вълнение. Наблюдаването на щъркелите по време на техния прелет може да бъде вълнуващо и вдъхновяващо преживяване за всички, които обичат природата и нейните чудеса.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня