Министерството на финансите ще предложи в проектобюджета за 2023 г. в пакета данъчни закони и приходни мерки, да се вдигнат акцизите на електронни цигари и вейпове. Предвижда се увеличение на ТОЛ такси, както и увеличение на конценсионни възнаграждения с оглед на инфлацията.

Ще се възстановят и някои от ДДС на стоки, които са били намалени или премахнати. ДДС ставките, които изтичат на 1 юли, ще се запазят на хляба, брашното, бебешките храни и книгите. ДДС на фитнесите ще бъде предложено да се върне, обяви Велкова на брифинг.

Велкова: Предвиждаме еднократен данък свръхпечалба на фирмите

Ще се въведе еднократна солидарна вноска за второ полугодие на 2023 г. - данък свръхпечалба, разработен за всички юридически лица, на базата на принципите, залегнали в регламента, обяви тя. Предвижда се също така 100% дивидент от всички публични предприятия след приспадане на счетоводна загуба.

Освен това се предвижда завишаване на фискалния контрол, както и предварително деклариране на ДДС на рискови стоки, посочи Велкова. Според нея тези мерки ще може да се спази т. нар. швейцарско правило при индексирането на пенсиите от 1 юли и намаляване на бюджетния дефицит.