/ iStock/Getty Images
Българският патриарх Неофит, който е и Софийски митрополит, беше домакин на среща за обсъждане на мерките за противодействие на гибелните ереси и секти от страна на православния свят, както и в търсене на решение по украинския въпрос. Това съобщават от Българската патриаршия.

На срещата са присъствали Неврокопският митрополит Серафим; Карпасийският епископ Христофор - член на Светия синод на Кипърската архиепископия и неин упълномощен представител по въпросите за сектите; Белоградчишкият епископ Поликарп, който е викарий на патриарх Неофит; архимандрит Василий - протосингел на Софийската епархия; проф. Александър Дворкин от Светотихонския университет, който е президент на Руската асоциация на центровете за изучаване на сектите; проф. Иван Желев - председател на Центъра за проучване на нови религиозни движения, както и юристът доц. Мария Кьосева.

23 осведомителни агенции подписаха в Дубай Харта за толерантност


Гостът от Кипър епископ Христофор е изразил своята благодарност за гостоприемството на Българската православна църква и за благодатното сътрудничество по инициативите за проучване на религиите и гибелните култове. Той е споделил, че на тази тема вече десет години се организират междуправославни срещи и са събрани около 2000 страници с материали за противодействие с ересите и сектите, които предстои да бъдат издадени. Бил е обсъден и въпросът за организирането на междуправославен образователен семинар по темата, както и за единството в Христа на православната Църква във време на трудности и разделения.

"Трябва да бдим и да не допускаме разрастването на сектантските общности, но с мисълта, че лекуваме тези, които са се увлекли в тях", е заявил патриарх Неофит.
 
БТА