Мерджанов: Кабинетът подценява проблема с бежанците в България
Мерджанов: Кабинетът подценява проблема с бежанците в България / снимка: БГНЕС, архив

Правителството продължава да подценява проблема с бежанците в България, според говорителя на БСП Атанас Мерджанов, чиято позиция разпространи партийният пресцентър. Реакцията е след огласената на брифинг в Министерския съвет по-рано днес позиция на правителството по бежанската криза.

"След специално проведена оперативка със своите министри, премиерът дори не се яви да оповести своите решения. Може би, защото решения няма. Продължаваме да мислим, че нечии големи началници ще се справят с бежанската вълна вместо нас", се казва в текста.

Настояваме пред ЕС за по-сурови наказания за трафиканти на бежанци

Вицепремиерите Меглена Кунева и Румяна Бъчварова са натоварени с огромно предизвикателство, с което не могат да се справят и не му прави чест на Бойко Борисов да се крие зад тях, посочва Мерджанов.

"На специалния си брифинг правителството приветства новата програма на Европейската комисия, според която в България ще пристигнат над 2000 бежанци от други страни-членки на ЕС. Тази позиция не отчита факта, че ние сме гранична страна и че при нас бежанският поток не се очаква да спре", пише още в коментара.

Правителството, според говорителя на социалистическата формация, е трябвало да убеди европейските институции, че България е от страните, чийто капацитет за прием е почти изчерпан.

За България не следваше да се определят нови квоти за прием от вътрешността на Съюза, а да й се помогне да посрещне наплива, който идва отвън, посочват от левицата. "Това е криво разбрана солидарност, защото тези нови 2000 души не искат да живеят у нас. Как ще ги задържим тук? Насила?", питат от БСП.